Kebo predao dokaze o političkim ubojstvima u Federaciji BiH

Mirsad Kebo, Potpredsjednik Federacije BiH, državna tajna, Jozo Leutar, Sefer Halilović, Nedžad Ugljen, Jozo Leutar, supruga Sefera Halilović, Nedžad Ugljen, Mirsad Kebo, Vlada FBiH, ubojstvo, Mirsad Kebo, Živko Budimir, Hrvati, nacionalni interes, Živko Budimir, Mirsad Kebo, Jerko Ivanković Lijanović, skandal, Mirsad Kebo, Hrvati u BIH, izbori, Mirsad Kebo, BIH, ratni zločin, ratni zločini, Mirsad Kebo, alija izetbegović
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo uručio je danas u Sarajevu ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću dio dokumentacije koju su ustupili građani, a odnose se na politička ubojstva u Federaciji BiH.Kebo je naglasio da su u koverti koja je ocijenjena kao "državna tajna" nalaze dokumenti, izjave i CD-i koji sadrže podatke o nalogodavcima ubojstava zamjenika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju Nedžada Ugljena, zamjenika federalnog ministra unutarnjih poslova Joze Leutara i supruge generala Sefera Halilovića, a neki od njih i danas se bave politikom.

Izrazio je nadu da će nadležne institucije ocijeniti validnost ove dokumentacije te pokrenuti daljnje istrage i pravdi konačno privesti odgovorne.

Kao motiv ovog čina naveo je da BiH ne može dalje krenuti ako se ove stvari ne dovedu do kraja, ali i zbog činjenice da ono što je nerasvijetljeno izaziva strah i nepovjerenje u državne institucije.

- Ovakav čin pokazuje da smo spremni potvrditi pravnu državu bez čega nema ni stabilnosti, ni sigurnosti, niti ekonomskog opravka. Samo se istinom može graditi povjerenje, a samo pravna država je odgovorna da utvrđuje ovozemaljsku pravdu - kazao je Kebo.

Na pitanje novinara zašto misli da je sada došlo vrijeme za rješenje ovog pitanja Kebo je kazao da osjeća da je situacija u BiH sada drugačija, dodajući da ne brine za posljedice ovog svog čina.

fena.ba