Kebo predao dokaze o političkim ubojstvima u Federaciji BiH

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo uručio je danas u Sarajevu ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću dio dokumentacije koju su ustupili građani, a odnose se na politička ubojstva u Federaciji BiH.Kebo je naglasio da su u koverti koja je ocijenjena kao "državna tajna" nalaze dokumenti, izjave i CD-i koji sadrže podatke o nalogodavcima ubojstava zamjenika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju Nedžada Ugljena, zamjenika federalnog ministra unutarnjih poslova Joze Leutara i supruge generala Sefera Halilovića, a neki od njih i danas se bave politikom.

Izrazio je nadu da će nadležne institucije ocijeniti validnost ove dokumentacije te pokrenuti daljnje istrage i pravdi konačno privesti odgovorne.

Kao motiv ovog čina naveo je da BiH ne može dalje krenuti ako se ove stvari ne dovedu do kraja, ali i zbog činjenice da ono što je nerasvijetljeno izaziva strah i nepovjerenje u državne institucije.

- Ovakav čin pokazuje da smo spremni potvrditi pravnu državu bez čega nema ni stabilnosti, ni sigurnosti, niti ekonomskog opravka. Samo se istinom može graditi povjerenje, a samo pravna država je odgovorna da utvrđuje ovozemaljsku pravdu - kazao je Kebo.

Na pitanje novinara zašto misli da je sada došlo vrijeme za rješenje ovog pitanja Kebo je kazao da osjeća da je situacija u BiH sada drugačija, dodajući da ne brine za posljedice ovog svog čina.

fena.ba