HNS: Bošnjačka elita sustavno otima novce iz hrvatskih džepova kroz cijeli niz mehanizama

HNS, Hrvati u BIH, kordinacija udruga, Hrvatski narodni sabor, pismo, HNS, kriza, BIH, HNS, izbori, branitelji, HNS, zahtjev, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, samouprava, Hrvatski narodni sabor, Hrvati u BIH, Hrvatski narodni sabor, sjednica, Hrvatski narodni sabor, kordinacija udruga, HNS, Herceg Stjepan Kosača, uredi, HDZ 1990, HNS, HNS, izbori, lista, izbori, Hrvati u BIH, Hrvatski narodni sabor, Hrvatski narodni sabor, liste, izbori, HNS, izbori, liste, HNS, vlada Federacije BiH, Hrvatski narodni sabor, Hrvatski narodni sabor, pripreme, HVO, Hrvatski narodni sabor, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, HNS, sastanak, HNS, HVO, domovinski rat, HNS, javni RTV servis
...predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić govoreći o raspodjeli državnih novaca u našoj zemlji.

Naime, danas je održana proširena sjednica Glavnog vijeća HNS-a na kojoj je raspravljano o proračunima u BiH, a istaknuto je kako su područja na kojima stanuju Hrvati oštećena pri raspodjeli novca od poreza, carina i drugih državnih prihoda.

 

-Federacija uzurpira nadležnosti županija, a to je jako važno pitanje jer to utječe i na međunacionalne odnose. Pojedinim regijama i narodima koji u tim regijama stanuju uzurpiraju se prava raspolaganja plodovima svoga rada. To je suština ove priče o održivosti proračuna u BiH. Samo želimo imati čiste račune, rekao je Ljubić tijekom sjednice.

On je istaknuo kako državni proračun čini manje od devet posto ukupnih proračuna u BiH, a manje od 10 posto državnog proračuna ide na razvoj. Ostatak se troši na plaće i na otplatu duga. Entiteti pak za plaće izdvajaju 20 posto, a za razvoj se planira 80 posto njihovih proračuna. Istovremeno, u županijama je situacija obrnuta, pa se tamo 20 posto proračuna troši na razvoj, a ostatak ide na plaće.

-Ovdje se slabi država, a entiteti se jačaju i to na štetu županija. Pored toga, neke se županije favoriziraju pri raspodjeli prihoda od poreza i to ide na štetu županija gdje pretežno stanuju Hrvati. Tako je Federalni zavod za statistiku do sada tendenciozno procjenjivao koliko u kojoj županiji ima stanovnika. Naime, procijenjivano je bilo da Zapadnohercegovačka i Posavka županija imaju po čak 20 posto stanovnika manje nego što je utvrđeno zadnjim popisom stanovništva. Istovremeno, popis je pokazao kako je u Goraždu čak 20 posto stanovništva manje nego je procjenjivano. To nije slučajno tako, naglasio je Ljubić.

Veli i kako proračun FBiH danas ima deficit od 40 posto te kako su "to strašne brojke". Ali taj deficit, smatra Ljubić, smišljeno kreiraju bošnjačke političke oligarhije.

-Namjerno ne govorim o Bošnjacima, nego o političkim oligarhijama, jer sirotinja uvijek ima slične probleme. Ta oligarhija preko Vlade FBiH distribuira prihode i to na način da kupuje socijalni mir u bošnjačkim područjima. Taj se socijalni mir kupuje kroz spašavanje propalih poduzeća kojima već godinama nema spasa. Tako se naposljetku kupuju i izbori. No, to nikomu ne donosi ništa dobro. Najbolje je pogledati slučaj Krivaje iz Zavidovića koja nezaustavljivo propada iako je ogroman novac u nju upumpan, istaknuo je Ljubić.

Kupovanje socijalnog mira potpuni promašaj

Rekao je i kako je zbog sličih problema s raspodjelom zajendičkih novaca propala Jugoslavija, te kako HNS ne želi da se isto dogodi i BiH, jer je "BiH naša domovina".

-Želimo korjenitu ustavnu reformu i to nije naš hir ili bilo kakav nacionalizam, rekao je Ljubić.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović, koji je također sudjelovao na jučerašnjoj sjednici je, pak, rekao kako se županije zasigurno neće ugasiti, iako se, veli, na tom radi već tri godine.

-Dok neki žele gasiti županije, a to intenzivno traje već tri godine, ovdje jasno poručujemo kako se to neće desiti. Vidljiva je želja mnogih da se županije ukinu, kao i ozbiljne tendencije ka centralizaciji FBiH. RS je već centralizirana, a FBiH to polako postaje. Ali to nikako neće uspjeti. Mi se zalažemo za ravnomjeran razvoj cijele BiH i to uz jednakopravnost naroda. S unitarizacijom se neće uspjeti, rekao je Čović.

Dragan Vrankić, načelnik Odjela za financije Glavnog vijeća HNS-a je rekao kako deficit proračuna u BiH za 2014. godinu biti preko četiri posto BDP-a, a vjerojatno i više jer nitko nema potpune informacije.

-Deficit nam se događa jer se povećavaju socijalna davanja, a raste i dug. Istovremeno, mnogo se obveza plaća bez ustavne osnove. Kad se stvori deficit na federalnoj razini, onda se ide po kredite da se to sanira, ali te kredite plaćaju i županije jer se dugovi moraju najprije platiti, a ostatak novca se dijeli. Na taj način županije plaćaju dugovanja Federacije. FBiH se danas nalazi u teškom proračunskom deficitu jer na naplatu ove godine dolazi i novih 300 milijuna maraka duga. Kupovanje socijalnog mira preko proračuna FBiH je potpuni promašaj koji šteti svima u BiH, izjavio je Vrankić.

dnevno.ba