Dragan Čović: Vlast na nivou BiH i FBiH riješiti u paketu

Dragan Čović
On je istaknuo da postoji suglasnost čelnika pet stranaka da se SDA odbijanjem proračuna "samoisključuje" iz vlasti na nivou BiH, ali da bi prije izjašnjavanja o tome trebalo vidjeti kako će SDA postupiti prilikom glasovanja, prenosi Srna.

Čović je potvrdio da će o novonastaloj situaciji danas razgovarati sa čelnicima SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom i SDA Sulejmanom Tihićem, kao i da će se telefonski čuti s ostalim čelnicima.

On je ponovio da je za HDZ federalna Vlada od početka nelegitimna i da funkcionira na temelju privremene odluke visokog predstavnika, što je problem koji odmah treba riješiti.

"Ja bih bio najsretniji da ništa ne diramo (u Vijeću ministara) i pokušamo doći do svih rješenja dogovorom", rekao je Čović.

Glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar je potvrdio da će dva HDZ-a eventualnu rekonstrukciju Vijeća ministara BiH iskoristiti da se riješi legitimno predstavljanje hrvatskog naroda u svim institucijama.

On je naglasio da se ove stranke ni u jednom trenutku nisu odrekle tog zahtjeva i da su od početka oba HDZ-a trebalo da budu u federalnoj vlasti.