Dragan Čović: Što prije osigurati jednakopravnost Hrvata

Dragan Čović
...treba da biraju predstavnike drugog naroda u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, a što je jedno od načela koje treba da održi Bosna i Hercgovina.

-Tražimo ustavnu, institucionalnu i teritorijalnu jednakopravnost za hrvatski narod u BiH - ponovio je Čović i dodao da što se to prije desi, bit će bolje za sve u BiH.

Smatra i da bi se model izbora dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH mogao nazvati "elektorskim" i da bi trebalo da bude zaštita da hrvatski član ne bude izabran bošnjačkim glasovima, ali da u njegovom razumijevanju postoji dosta matematičkih pitanja.

-Veoma smo zainteresirani za taj model s obzirom da razumijemo interes Republike Srpske da direktno bira člana Predsjedništva, isto kao što razumijemo da bi neki u Federaciji BiH željeli jednu izbornu jedinicu, što bi u startu značilo da eleminirate volju jednog, hrvatskog naroda - rekao je Čović.

On je u izjavi novinarima nakon sastanka s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, ponovio stav HDZ-a BiH da o poziciji RS-a treba da odlučuju isključivo njeni građani i političari, a da HDZ traži rješenje da Hrvati, kao najmalobrojniji narod, dobiju svoja prava.

Kada je riječ o pitanju ideje o distriktu Posavina, Čović je ocijenio da Hrvati moraju biti realni i da rješenja koja se nude moraju biti odraz realne političke snage.

Dodao je i da je neophodno osigurati uvjete kako bi se vratili ljudi izbjegli iz BiH.

-Da bi nešto promijenili u BiH treba nam dvotrećinska većina u parlamentu BiH, sva tri konstitutivna naroda - ponovio je Čović.

I predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da je razgovarano o afirmiranju ranije dogovorenog principa u "šestorki" o rješenju pitanja "Sejdić i Finci", a to je da model, koji god bude, garantuje da niko nikome neće birati predstavnike.

Dodik je pojasnio da se traga za tim modelom, koji će osigurati primarni cilj i dogovor koji je postignut između šest političkih lidera u BiH.

Kazao je i da postoji saglasnost oko potrebe ubrzavanja dogovora o evropskom putu BiH, ali i da se moraju poštovati narodi, struktura, nivoi vlasti u mehanizmu koordinacije.

-Ključni princip je da nema subordinacije i da oni koji su nadležni rješavaju ta pitanja, a ne da se to dislocira na neka druga vaninstitucionalna i vanustavna mjesta - naveo je Dodik.

Kada su u pitanju inicijative HDZBiH o reorganizaciji države, Dodik je izričit da je RS neupitna u svojim političkim i teritorijalnim okvirima te ne može prihvati organizaciju Sarajeva kao distrikta, koji bi obuhvatio i Istočno Sarajevo.

Prijedloge HDZ-a nazvao je legitimim, iz potrebe da se osigura "vidljivi interes hrvatskog naroda".

Fena