VELEPOSLANSTVO SAD-a "Spremni smo odgovoriti na najave Milorada Dodika"

Michael Murphy
N1

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH ocijenilo je da je za svaku osudu i neodgovorno je negiranje srebreničkog genocida od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih lidera iz RS na jučerašnjoj sjednici NSRS i mitingu u Banjoj Luci. Negiranje genocida, naglašavaju u Veleposlanstvu, uvreda je žrtvama svih nacionalnosti i nanosi dodatnu bol obiteljima žrtava. Negiranje genocida razara društveno tkivo BiH, prijetnja je njenoj stabilnosti i nezakonito je prema zakonima BiH.

"U Srebrenici se 1995. dogodio genocid. To je u više navrata potvrdio Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde. Ništa što gospodin Dodik kaže ili uradi ne može promijeniti činjenice, čak ni organiziranje cjelodnevnih događaja posvećenih negiranju genocida i širenju dezinformacija o rezoluciji koju trenutno razmatra Generalna skupština UN", priopćeno je iz Veleposlanstva SAD-a.

Ta rezolucija, kako se navodi, inicijativa je da se prizna i obilježi srebrenički genocid kako bi se odala počast žrtvama. Suprotno tvrdnjama Dodika, ona nije usmjerena protiv bilo koje članice UN, niti odgovornost pripisuje bilo kojem narodu. Učestalo negiranje srebreničkog genocida ovu vrstu međunarodnog obilježavanja događaja iz 1995. čini još važnijom.

"Prijetnje gospodina Dodika da će pokrenuti secesiju RS od BiH i njegova podrška neustavnom izbornom zakonodavstvu RS još jedan su dokaz njegovog nepoštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH. Stvaranje paralelnog izbornog sustava predstavljalo bi neustavno i anti-daytonsko djelovanje i uskratilo bi biračima u RS osnovno demokratsko pravo zagarantirano Ustavom BiH. SAD su spremne odgovoriti na te antidemokratske i anti-Daytonske aktivnosti. Mi podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i odbijamo svaki pokušaj secesije", zaključuje se u priopćenju.