Dragan Čović: SDA neće moći blokirati promjene

Dragan Čović
On pojašnjava da je svima jasno da proces rekonstrukcije vlasti treba biti što prije završen, a ako se dogode blokade, nova parlamentarna većina ima pripremljene rezervne varijante.

Jasan pristup

- To se vidjelo i u ovim razgovorima, koje smo ovih dana imali is predstavnicima međunarodne zajednice, njemačke i američke administracije. Svi traže da se proces što prije završi, jer i oni imaju dojam da se ovo razvlači - tvrdi Čović.

Ne treba nikoga iznenaditi ako, kako kaže, SDA i na današnjoj sjednici pokuša opstruirati proces rekonstrukcije vlasti. No, Čović kaže da se na kraju, ipak, mora glasati, te se pita što nekome znače tri ili četiri sata razvlačenja i raspravljanja. Pogotovo, kako kaže, kada netko ima uvjerljivu većinu i jasan pristup problemu.

Kada je u pitanju moguća blokada rada Doma naroda, čija je sjednica zakazana za 19. srpnja, Čović je uvjeren da će predstavnici SDA biti na zasjedanju. No, ako se desi da delegati iz ove stranke ne dođu ili napuste sjednicu, Čović kaže da nova parlamentarna većina ima rješenje.

Rezervna varijanta

- Tada nas tjeraju da pribjegnemo onoj rezervnoj varijanti, za koju smo uvijek imali mogućnost, da jednostavno idemo s kompletnom smjenom Vijeća ministara i imenovanjem novog bez Doma naroda. To je, u biti, još tri ili četiri dana, jer nikakve posebne provjere tu neće trebati. Zastupnički dom već 26. srpnja riješio bi sve probleme. Ali, ja vjerujem da nam ta varijanta neće trebati - uvjeren je Čović.

Antidejtonsko djelovanje

Dragan Čović kaže da razvlačenje rekonstrukcije vlasti i političko nadmudrivanje idu samo na štetu Stranke demokratske akcije.

Također, dodaje da se nada da SDA neće blokirati rad Doma naroda Parlamenta BiH, jer bi se to moglo protumačiti kao antidejtonsko djelovanje.

Dnevni avaz