Dragan Čović: Budimiru bi najbolje bilo da se povuče i omogući FBiH da krene naprijed

Dragan Čović
...osvojenih vijećničkih mjesta. Kaže da je zadovoljan i kada su u pitanju rezultati u tri županije.

- U Hercegbosanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj
županiji u potpunosti je plan ostvaren. Ali središnja Bosna nosi gorčinu. Prije svega jer smo objektivno trebali imati svoje načelnike u Kreševu, Busovači i Vitezu. Ali to nismo uspjeli ostvariti, kaže Čović.

Zadovoljan je i osvojenom vijećničkom strukturom, posebno u odnosu na
druge hrvatske stranke, jer HDZ apsulutno prednjači.

No, u sredinama u kojima Hrvati dijele prostor s bošnjačkim narodom, kaže da je SDA to vješto iskoristila, te da su prošli njihovi kandidati, kao što je slučaj u Vitezu ili Odžaku.

Čović smatra da ovaj tjedan treba iskoristiti za bilateralne razgovore, jer je siguran da će već iduće krenuti parlamentarne rasprave o inicijativama koje su pokrenute još prije mjsec i više dana, u Predstavničkom domu i Domu naroda.

Pojašnjava da je u dogovoru s članovima kolegija otkazao sjednicu Doma naroda, koja je trebala biti održana jučer, kako bi pripremili raspravu o inicijativama koje su bile aktualne.

- Moja želja je da što prije sjednemo i dogovorimo kvalitetnu parlamentarnu većinu, koja će biti identična na razini FBiH i županija, prije svega ove dvije u središnjoj Bosni u kojima je mješana nacionalna struktura, i naravno, s time se veže Vijeće ministara, kaže Čović i dodaje da novi sastanak šestorke neće biti održan do kraja ovog tjedna, ali očekuje da će on uskoro biti zakazan.

Komentirajući jučerašnju presudu Ustavnog suda FBiH u slučaju Desnice Radivojevića, Čović kaže da predsjednik FBiH Živko Budimir treba hitno povući potez i što se tiče njega, kao i ministra Radivojevića.

- Ja mu predlažem da ne poziva više na prijevremene izbore, nego da aktivira ostavku predsjednika FBiH, kako bi olakšao proceduru u BiH, te kako bi se stvorio ambijent da se ubrzano izađe iz krize, smatra Čović.

On ističe da je rekonstrukcija vlasti na razini FBiH neminovnost, te da
u njoj moraju biti predstavnici hrvatskog naroda u skladu s legitimitetom i Ustavom.

Čović vjeruje da Budimir ima dovoljno mudrosti, te ponavlja da bi bilo najbolje da se "čovjek povuče i omogući FBiH da uhvati zamah koji je izgubila posljednje dvije godine".