Dom naroda odlučio uputiti zahtijev Ustavnom sudu za smjenu Budimira - za glasovalo 36 delegata

... Ustavnom sudu FBiH radi donošenja odluke o smjenjivanju predsjednika Federacije BiH Živka Budimira "zbog nedostojnosti vršenja dužnosti predsjednika FBiH". Za tu odluku glasovalo je 36 delegata, sedam je bilo protiv, a tri delegata su bila suzdržana.

Nakon što je predsjedavajući Doma Radoje Vidović konstatirao da je odluka donesena jer je dobila većinu glasova od ukupnog broja prisutnih delegata, pojedini delegati tvrdili da je za donošenje ovakve odluke bila potrebna dvotrećinska većina, što znači da je 39 delegata trebalo biti "za".

Predsjedavajući je ponovio da je odluka donesena, te "da će se o mogućim nedoumicama izjasniti Ustavni sud Federacije BiH".

Delegat u Domu iz srpskog Kluba Predrag Kojović tijekom rasprave kazao je da je za smjenu Budimira, ali da je način na koji se to pokušava u Domu naroda neustavan.

"Ono što mi branimo ovdje jeste poštivanje Ustava FBiH koji jasno propisuje proceduru i razloge zbog kojih se predsjednik FBiH može smjeniti", istako je Kojović, dodajući da je to drugo zasjedanje povodom tog pitanja.

Kojović je dodao da je potpisao peticiju za smjenu predsjednika FBiH jer je peticija poziv na moralno.

"Od Budimira se očekivala moralna akcija da, kao u svakoj demokratskoj zemlji na poziv većine, stavi svoj mandat na raspolaganje. On to očigledno nije učinio. Za upućivanje apelacije Ustavnom sudu morat će se prikupiti novih 39 glasova. Moj potpis je bio na peticij,i a ne na apelaciji", pojasnio je Kojović.

Danas je usvojen i zaključak kojim je Vlada Federacije BiH zadužena da hitno u narednom razdoblju razmotri mogućnost nabavke kanadera za gašenje požara, te da u granicama mogućnosti finsancijski pomogne CZ i vatrogasne brigade na područjima ugroženim požarom.

Također, usvojen je i Prijedlog odluke o raspisivanju javnog natječaja za imenovanje tri člana Upravnog odbora RTV Federacije BiH.

( Fena)