PO HITNOM POSTUPKU Dom naroda danas o izmjenama Izbornog zakona BiH

Dom naroda PS BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebao razmatrati zahtjev Zastupničkog doma državnog parlamenta da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Zastupnički dom je krajem prosinca prošle godine, po hitnom postupku, usvojio taj zakon.

U obrazloženju predloženog zakonskog rješenja se navodi da su razlozi za njegovo donošenje unapređenje izbornog procesa u cjelini, te jačanje povjerenja građana u izborni proces.

Otkloniti nepravilnosti

Dodaje se da se predloženim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH nastoje otkloniti nepravilnosti u izbornom procesu koje su uočene prilikom održavanja izbora i na koje su u svojim izvješćima ukazivali Središnje izborno povjerenstvo BiH, Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i druge domaće i međunarodne organizacije koje se bave praćenjem izbornog procesa, donosi Fena.

Predlagači navode da predložene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH predstavljaju napredak u izbornom procesu. Odnose se, između ostalog, na tehnička pitanja, uvođenje novih pojmova i definicija radi pojašnjenja i daljnje standardizacije tumačenja specifičnih odredbi Izbornog zakona, načina formiranja biračkih odbora i sprječavanja zlouporabe izbora članova biračkih odbora.

Također odnose se na sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u svrhe kampanje, stvaranje pretpostavki za uvođenje elektronske identifikacije birača i elektronskog brojanja glasova, uvođenje instituta mirovanja mandata, bolje kontrole vođenja kampanje, poboljšanje kontrole financiranja kampanje i političkih stranaka, osiguravanje jednakosti glasova kroz reviziju granica izbornih jedinica, te povećanje iznosa kazni radi snažnijeg efekta odvraćanja od kršenja odredbi zakona.

Sprječavanje pranja novca

Pred delegatima bi se trebao naći i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Vijeće ministara BiH usvojilo je prijedlog tog zakona koji je usklađen s odgovarajućim direktivama i uredbama EU u toj oblasti.

Usvajanjem tog zakona s oznakom "EI" Bosna i Hercegovina želi poboljšati kapacitete za efikasniju borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Novi zakon harmonizira sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala iz posljednjeg kruga evaluacije.

Delegati bi trebali razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, razmatra po hitnom postupku.

Zastupnički dom državnog parlamenta danas je, po hitnom postupku, usvojio prijedlog tog zakona kojim se, prema riječima ministra pravde BiH Davora Bunoze, produžava rok za formiranje Odjela za integritet na dodatnih 90 dana, a još u tri članka ispravljaju neke tehničke stvari.

Izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH

Pred delegatima bi se trebao naći i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH po hitnom postupku.

Delegati bi, u prvom čitanju, trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom.

Također u prvom čitanju trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.