DAYTON 2: Pet regija umjesto županija i entiteta!

BIH Dayton, dayton 2, Europska unija

Ovaj stav prevladava u američkoj administraciji, posebno nakon što se Europska unija ovog tjedna i službeno povukla i zaključila svoj angažman u provođenju presude "Sejdić - Finci".

Država u lancima

Kako doznaje Dnevni list iz svojih izvora u međunarodnoj zajednici i inozemnim diplomatskim krugovima u Sarajevu, čvrst stav Washingtona je da je došlo vrijeme da se u BiH i s BiH završi posao isključivo tako što će biti promijenjen Ustav naše zemlje.

Savršeno je postalo jasno da BiH s Ustavom napisanim u Daytonu nije u stanju ostvariti ekonomski razvoj, da jamči sigurnost svojim građanima na cijelom teritoriju i da samostalno provodi svoju unutarnju i vanjsku politiku. Drugim riječima, država je okovana lancima koji se hitno moraju raskinuti, utoliko više što BiH od 1. srpnja prošle godine, ulaskom Hrvatske u EU, graniči s Europskom unijom u dužini većoj od 1000 kilometara, a za pet - šest godina će i njezine granice sa Srbijom i Crnom Gorom biti granice s EU-om.

Europska unija nije se proslavila u rješavanju bh. problema i BiH će preuzeti SAD i Njemačka, jedine dvije države koje brzo i učinkovito mogu uraditi posao, posebice što je Kosovo skinuto s dnevnog reda.

- Samo Washington može dogovoriti s Berlinom da se završi kolektivno poniženje koje imamo s BiH - izravan je Kurt Bassuener iz američkog Vijeća za politiku demokratizacije.

Berlinu se odmah na raspolaganje stavio službeni Beč - Sebastian Kurz, ministar vanjskih poslova Austrije, nimalo slučajno ovog tjedna je priopćio: "BiH treba novi Ustav koji će osigurati funkcioniranje države i vladu s jasnim nadležnostima." Kako je kazao, bez novog Ustava, BiH nema budućnosti.

Uzgred kazano, Ustav BiH je potpisan u Daytonu u studenome 1995. i verificiran je u prosincu 1995. s tim što je trebao biti promijenjen u roku od tri godine. Inače, u BiH ne postoji originalni tekst Ustava, navodno je negdje izgubljen, a nikada nije otkriveno tko i gdje ga je izgubio, pa Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova imaju samo kopije!?

Unutarnji preustroj

Prema izvorima Dnevnog lista, u nekim moćnim inozemnim krugovima već se radi na izradi teksta novog Ustava BiH kojim će se potpuno promijeniti njezino unutarnje uređenje tako da će umjesto deset županija i dva entiteta imati pet regija određenih prema logičnim geografskim i ekonomskim kriterijima.
Radi se o sjeverozapadnoj regiji sa sjedištem u Banjoj Luci, sjeveroistočnoj (Tuzla), hercegovačkoj (Mostar), središnjoj (Zenica) i sarajevskoj regiji (Sarajevo). Imena još nisu određena, u konačnici najmanje su i bitna.
BiH bi, kako doznaje Dnevni list, imala državnog premijera i vladu s tim što bi svakako bila formirana državna ministarstva poljoprivrede i obrazovanja. Radi li se o aktiviranju sheme novog unutarnjeg uređenja koja je iz EU-a lansirana još 2004. godine, potpuno je nevažno. Novo unutarnje uređenje bez entiteta i županija potpuno će izbrisati međuentitetsku crtu razgraničenja koja se formalno naziva administrativnom, a suštinski u puno slučajeva znači pravu granicu.
U Washingtonu i Berlinu su sasvim svjesni da će cijela ova "operacija BiH" naići na žestoke otpore nekih političkih stranaka i aktualnih vlastodržaca pa je "lijek protiv protivljenja" već izumljen - ostanak OHR-a i snaga EUFOR-a, čak i pojačanih, dok se Ustav radikalno ne promijeni tako da građani, a ne političke elite, upravljaju sudbinom zemlje. I prosvjedi građana posljednja dva tjedna pokazali su njihovo mišljenje - ovako više ne može.