U IGRI VIŠE IMENA Tko će biti novi državni ministri

Vijeće ministara fotelje
Screenshot

Sve se glasnije spominju imena koja bi mogla biti u utrci za pozicije u novom Vijeću ministara BiH. Ta nepoznanica mogla bi djelomično biti riješena ovog tjedna, nakon sjednice Predsjedništva BiH, kada će se na stolu naći kandidatura Borjane Krišto za mandatarku novog Vijeća ministara BiH. Nakon što je Krišto prošla provjere SIP-a BiH i SIPA-e, smetnji za imenovanje nema. Buduća predsjedavajuća Vijeća ministara BiH narednog tjedna predstavit će svoj program u Predsjedništvu BiH, što će ujedno biti potvrda mandata, javlja Federalna.

Tko će biti novi državni ministri, pitanje je koje je nakon potpisivanja sporazuma o formiranju državne vlasti između Osmorke, SNSD-a i HDZ-a BiH u fokusu javnosti.

Do službene raspodjele resora, u igri više imena. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik očekuje četiri pozicije. Ranije je potvrdio da je s HDZ-om i Osmorkom dogovoreno da njegovoj stranci i partnerima pripadne Ministarstvo financija i trezora, a kao novi ministar najčešće se spominje ime Zorana Tegeltije. Na poziciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ostaje, čini se, Staša Košarac. Kao novi ministar za ljudska prava i izbjeglice spominje se Vojin Mijatović. Ministarstvo sigurnosti rezervirano je za koalicijske partnere SNSD-a, a ministarsku fotelju, prema glasinama pojedinih, mogao bi zauzeti Nenad Nešić, predsjednik DNS-a. Ipak, o imenima Dodik još ne želi govoriti.

Zastoje u procesu formiranja Vijeća ministara BiH ne očekuju ni u strankama Osmorke. Najizvjesnije je da bi mjesto ministra vanjskih poslova moglo pripasti Elmedinu Konakoviću, a predsjednik NiP-a niti je otvoreno porekao, niti potvrdio. Osim toga Osmorka će imenovati ministra saobraćaja i komunikacija, a u igri je Edin Forto, te ministra obrane BiH. Tu ministarsku fotelju mogao bi zauzeti Zukan Helez. Iako su službena imena i dalje pod znakom pitanja, bolja politička atmosfera nakon formiranja Vijeća ministara BiH, kako tvrdi Nermin Nikšić, nije upitna.

A HDZ BiH imena svojim budućih ministara čuva u tajnosti. Ipak, odavno nije tajna da će njihovi kadrovi, osim pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, zauzeti i fotelje ministra pravde te ministra civilnih poslova.

Rok za formiranje vlasti, koji je nova koalicija u javnosti sama sebi postavila, je kraj godine. Resori su za sada, čini se, podijeljeni, ali potraga za imenima još će potrajati. Posebno što nakon prijedloga prvo slijedi sigurnosna provjera svih kandidata. Nakon toga nove ministre treba da potvrdi, odnosno imenuje Zastupnički dom državnog parlamenta.