U Hrvatskoj od sutra minimalni PDV na živežne namirnice, a dok cijene divljaju naši vladajući još uvijek ne znaju je li to pametno raditi

Poskupljenje cijena / trgovina
Hercegovina.info

Hrvatski građani od sutra će plaćati minimalni PDV na osnovne živežne namirnice. Vlada je donijela niz mjera kako bi amortizirali divljanje cijena i udar na džepove građana koji su sve prazniji.

Standardni PDV od 25% smanjen je na cijelu paletu proizvoda, pa će tako građani od 1. travnja plaćati 5% PDV-a na maslac, margarin, prirodni plin, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, zatim na jestiva ulja i masti, biljnog i životinjskog podrijetla. Također, prodaja živih životinja, svježeg i rashlađenog mesa spušta se na 5%. Isti porez na dodanu vrijednost vrijedi i za živu i rashlađenu ribu, mekušce, rakove, voće, povrće i jaja.

Poljoprivrednike najviše može zanimati činjenica da s 13% na 5% PDV-a se spuštaju sadncie i sjemenja, gnjojiva, pesticide i druge agrokemijske proizvode, a među njima je također i hrana za životinje te kućne ljubimce. Uz hranu, građani će isti PDV plaćati za sportska i kulturna događanja.

U drugoj skupini su proizvodi i dobra kojima se PDV spušta s 25 na 13 posto i u tu kategoriju spadaju proizvodi koji se smatraju “menstrualnim potrepštinama”, a to su higijenski ulošci, dnevni ulošci, tamponi, menstrualne čašice, menstrualne gaćice, menstrualna spužva, menstrualni disk. PDV će se s 25 na 13 posto smanjiti i ogrjevnom drvu, peletima, briketima i sječki, a toliko će se smanjiti i PDV na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica.

U Bosni i Hercegovini sličan prijedlog je odbijen jer vladajući i krojitelji ljudskih sudbina smatraju da o ovim stvarima treba dublje promisliti.

PDV u BiH trenutno iznosi 17 posto na sve robe i usluge. Zastupnički dom na prijedlog SDS-ovih zastupnika ranije je usvojio sniženje PDV-a na 5% za lijekove, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala, kruh, sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, sol, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal. No, zapelo je u Domu naroda.

Hrvatski i bošnjački izaslanici podržali su Zastupnički dom, no preostala četiri izaslanika iz Kluba srpskog naroda koji dolaze iz entiteta Republika Srpska glasalo je protiv, dok je peti izaslanik bio suzdržan. Zbog nepostojanja "entitetske većine" odbijena je hitnost procedure.

Uprava za neizravno oporezivanje nije spremna na bilo kakve promjene.

Iz UIO naveli su da im treba najmanje pola godine kako bi se prilagodili novoj poreznoj policitici koja je definirana kroz dopune Zakona o PDV-u. Međutim, riječ je o najoptimističnijoj mogućoj prognozi koja podrazumijeva da nema političke opstrukcije i bilo kakvog usporavanje tehničkog procesa uvođenja tri umjesto postojeće jedne stope PDV-a. Iz Uprave su rekli da samo jedan softver prati carinu jer se tu oporezuju svi proizvodi koji ulaze u BiH, a drugi prati sustav PDV-a u unutrašnjem prometu te da su svi proizvodi klasificirani i moraju se analizirati kako bi im se odredila stopa.

Stari poznanici Čović i Špirić nisu za uvođenje u hitnu proceduru.

"Gdje je još u svijetu uloga parlamenata prenesena na izvršnu vlast? Kako to misle uraditi? Tko može odrediti kad će zakon stupiti na snagu, ako nam Uprava (za neizravno oporezivanje) kaže nije u stanju iz tehničkih razloga primijeniti takav zakon. A čujem da se građanima kaže: 'Evo, od sutra ćete imati manje akcize'. Ako novi zakon stupi na snagu, stari je ad acta, nema ga. Ulazimo li onda u bezakonje? Ne smijemo proizvesti pravnu nesigurnost u oblasti poreza", kazao je tada novinarima Špirić.

Čović nije siguran hoće li ovaj zakon nanijeti više štete ili koristi.

"Da vidimo što to znači, je li time stvarno, osim što smo se obratili javnosti da nešto želimo uraditi, nešto stvarno i pomažemo? Pravimo li više štete ili više koristi u tom svemu", odgovorio je na upite o ukidanju akciza. Čović je kazao da se slično odnosi na PDV, ističući da je potrebno utvrditi što znače podijeljene stope PDV-a, te znače li one nešto dobro ili se "narušava sustav".

Dok odnarođena vladajuća kasta meditira o eventualnim potezima što bi i kako bi, građani Bosne i Hercegovine i dalje ostaju na 17% PDV-a što bi značilo da će cijene sukladno zahtjevima tržišnih okolnosti samo ići prema gore, a narod u vremenima virusa, inflacija i ratova biti ostavljen na milost i nemilost te gledati kako susjedne države u regiji i Europi pokušavaju što više stabilizirati aktualnu situaciju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.