Teški nam dani dolaze: Jabuke ćemo kupovati na komad, a drastično će poskupiti i krumpir i kupus

Ivan Katalinić, direktor Hrvatske poljoprivredne komore, strahuje da bi kilogram jabuka mogao postati toliko skup da će ih građani kupovati na komad, piše Novi list.

"Jabukama između Nove godine i Uskrsa cijena ionako raste ‘do neba', a bojim se da ćemo ih iduće godine morati kupovati na komad", rekao je Katalinić.

U Hrvatskoj je, objašnjava, u u travnju zbog mraza stradalo više od 40 posto uroda na velikim plantažama, a ono što nije stradalo od mraza sada je stradalo od suše. "Sve što dođe iz uvoza bit će iznimno skupo. Situacija je takva da proizvođači u Južnom Tirolu, koji su, iako imaju nešto nižu proizvodnju, solidno prošli ove godine, traže avansna plaćanja za jabuke. To se prije nikad nije dogodilo", upozorava Katalinić.

Po njegovim riječima, povećat će se i cijena povrća koje se smatra "narodnim", prije svega to su krumpir i kupus, kao osnovne namirnice u prehrani tijekom zime.

"Razgovarao sam s jednim od najvećih proizvođača krumpira u Lici i rekao mi je da se boji otići u polje jer zna da krumpir nije ni približno onakav kakav bi trebao biti. Slično govore i proizvođači kupusa. Slabije je kvalitete, manje ga ima. Zakon ponude i potražnje je takav da sve vodi tomu da će zimnica biti znatno skuplja nego ove godine", izjavio je Katalinić za Novi list.