Vraćaju se zabrane posjeta bolnicama u Osijeku, Splitu i Zagrebu

Vraćaju se zabrane posjeta bolnicama u Osijeku, Splitu i Zagrebu
HRT

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 18 novooboljelih, ukupno 2.317, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije u Zagrebu.

Iako brojke oboljelih posljednjih dana opet rastu, kako je poručeno s konferencije za medije, društveni i gospodarski život moraju ići dalje, ali zdravlje je najbitnije.

Stoga su vraćene strože mjere kada je riječ o posjetima u bolnicama i domovima. Konkretno, zabranjuju se posjeti u Zagrebačkoj županiji, Osijeku i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Također, uvodi se testiranje zdravstvenih radnica i radnika koji se vraćaju iz zemalja u kojima je lošija zdravstvena situacija.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš detaljnije je pojasnila mjere: "U smještaju socijalne skrbi se nalazi najranjiviji dio populacije. Mjere koje bismo uveli su selektivne i odnose se samo na županije s većim brojem novih slučajeva: Splitsko-dalmatinsku, Osječko-baranjsku i Grad Zagreb.

Zabranjuju se posjeti korisnicima i izlasci korisnika izvan domova. Detaljne upute će biti iskomunicirane s lokalnim stožerima, oni su nadležni za implementaciju tih mjera i pravodobno reagiranje", prenosi RTL.

"U ustanovama se nalaže obvezno nošenje maske za sve zdravstvene djelatnike i djelatnice. Selektivno, u županijama s većim brojem slučajeva ukidaju se posjeti bolesnicima u KBC-u Osijek, KBC-u Split i bolnicama u Zagrebu. Uvodi se testiranje onih zdravstvenih radnika i radnica koji se vraćaju iz zemalja gdje je lošija epidemiološka situacija, a preporuča im se da ne odlaze u zemlje gdje je loša epidemiološka situacija osim u slučaju prijeke potrebe.

Esencijalno je da lokalni stožeri prate situaciju na svom terenu, da epidemiolozi prate situaciju, izrađuju analize. Mora se reagirati selektivno, nekad će u nekoj županiji neke mjere biti na snazi, a negdje neće", poručila je Bubaš.