VANJSKA POLITIKA EU Ministri vanjskih poslova danas raspravljaju o Balkanu

ministri eu,Europska unija,Rasprava ,zapadni balkan,kandidatski status

Vijeće za vanjske poslove Europske unije danas se sastaje u Bruxellesu gdje će raspravljati o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Kako izvještava REL, ministri vanjskih poslova šest zemalja Zapadnog Balkana također će sudjelovati u raspravi.

Fokus rasprave bit će normalizacija odnosa između Kosova i Srbije, situacija u Bosni i Hercegovini, regionalna suradnja i utjecaj Rusije na Zapadnom Balkanu.

Očekuje se da će EU ponoviti svoju predanost nastavku pomoći šest zemalja regije, kao i zahtijevati od regije ispunjavanje obveza u provedbi reformi i prilagođavanju vanjskoj politici EU.

EU je također izrazila zabrinutost zbog izjava Milorada Dodika koje ugrožavaju integritet zemlje.

Ministri vanjskih poslova Europske unije sastaju se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi raspravljali o vanjskoj politici bloka

Razgovori u belgijskoj prijestolnici trebali bi trajati dva dana, a ruski rat u Ukrajini bit će jedna od glavnih tema na dnevnom redu.

Ministre će se pridružiti ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba, koji će govoriti na sastanku putem video veze.

Što još ima na dnevnom redu?
Od diplomata se također očekuje da usvoje nove sankcije protiv pripadnika Iranske revolucionarne garde zbog gušenja antivladinih prosvjeda piše DW.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je prije sastanka da blok "neće prihvatiti" kršenja ljudskih prava u Iranu.

Raspravljat će se i o zapadnom Balkanu, koji obuhvaća šest zemalja koje su podnijele zahtjev za pridruživanje Europskoj uniji. Lideri Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova sastat će se s ministrima vanjskih poslova EU u nadi da će napredovati u pregovorima o članstvu.

Ministri vanjskih poslova također će raspravljati o nemirima u Sudanu i situaciji na Obali Slonovače, koja je pogođena teškom sušom.