UZBUNA U PENTAGONU Procurili tajni američki i NATO planovi za Ukrajinu

Pentagon

Povjerljivi ratni dokumenti s tajnim planovima SAD-a i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske u osvit planirane kontraofenzive protiv ruskih snaga ovog tjedna su osvanuli na - društvenim mrežama. Potvrdio je to visoki dužnosnik američke administracije.

Pentagon istražuje tko bi mogao biti krivac za curenje tajnih dokumenata koji su objavljeni na Twitteru i Telegramu, prenosi Jutarnji navode The New York Timesa.

NYT navodi kako vojni analitičari smatraju kako su dokumenti objavljeni ipak u ponešto promijenjenom sadržaju u odnosu na ono što se nalazilo u originalima. Naime, čini se da su u verziji koja je izašla na društvene mreže uveličavane američke procjene ukrajinskih gubitaka, a jednako suspektno su umanjenje i procjene Pentagona o ruskim gubicima. Takav modus operandi upućuje da bi iza svega mogla stajati Moskva ili barem akteri povezani s kremaljskim strukturama, navode analitičari.

Ipak, niz informacija koje su dokumenti otkrili, a za koje se ne čini da su naknadno "obrađene", a među kojima su i grafovi s brojem dostavljenih oružja, procjena snaga jedinica, kao i niz drugih planova, predstavlja veliku povredu sigurnosti u američkim obavještajnim strukturama.

Bidenovi dužnosnici trude se ukloniti te dokumente s društvenih mreža, ali čini se da u tome nisu uspjeli.

"Svjesni smo što se dogodilo i bavimo se ovim pitanjem", kratko je rekla zamjenica glasnogovornika Pentagona Sabrina Singh.