UDRUŽILI SE Uhićeni visokorangirani pripadnici ministarstva obrane

Uhićenje vojska
Telegraf/ilustracija

Po nalogu Tužiteljstva za organizirani kriminal nakon višemjesečnog predistražnog postupka, u suradnji sa VBA, Vojnom policijom, pripadnicima BIA i Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, Direkcije policije - Službe za borbu protiv organiziranog kriminala, uhićeno je devet ljudi u postupku koji se vodi protiv 10 osumnjičenih.

Kako je navedeno u priopćenju tužiteljstva, neki od njih su visokorangirani pripadnici Vojske Srbije, odnosno Ministarstva obrane. Slobode su lišeni A.N., S.S., A.T., J.S., Z.K., Ž.R., S.R., N.B., i M.K., dok se za D.D. traga.

Oni se terete da su izvršili kaznena djela 'Udruživanje radi vršenja kaznenih djela' iz članka 346, 'Zloupotreba službenog položaja' iz čl. 359 i 'Zloupotreba položaja odgovorne osobe' iz članka 227 KZ R. Srbije.

Osumnjičeni su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, na čijem je čelu organizator A. N., zaposlen u Ministarstvu obrane iskorištavanjem svojih službenih položaja i ovlaštenja, radi stjecanja imovinske koristi za sebe i druge osobe, a na štetu proračuna Republike Srbije, zaključivali veći broj ugovora koji su se odnosili na različita investicijska ulaganja za potrebe Ministarstva obrane odnosno Vojske Srbije.

Pripadnici ove grupe su i četiri zaposlena u Ministarstvu obrane, kao i pet odgovornih osoba gospodarskih društava, prenose 'Nezavisne novine'.

Osumnjičeni su radi pribavljanja protupravne imovinske koristi u višemilijunskom iznosu, protivno svim pravilima procedure Zakona o javnim nabavkama, u ugovore koji se odnose na investicijsko održavanje i ulaganja u objekte za potrebe komandi, postrojbi i ustanova Ministarstva obrane unosili neistinite podatke odnosno cijene izvedenih radova koje su bile znatno veće od stvarnih (tržišnih).

Uhićenima je određeno policijsko zadržavanje i oni će uz kaznenu prijavu biti sprovedeni Tužiteljstvu za organizirani kriminal.