TRAŽI SE IZRUČENJE Na prijevaru od SAD 'uzeli' više od 18 milijuna dolara pa se sakrili u Crnu Goru

Richard Ayvazyan i Mariette Terabelian

Ministarstvo pravde Crne Gore donijelo je rješenje o izručenju dvoje američkih državljana, Richarda Ayvazyana (43) i Mariette Terabelian (37), koje Sjedinjene Američke Države (SAD) potražuju zbog milijunske prijevare, navode crnogorski mediji.

Ukoliko ih SAD ne preuzme u roku od 45 dana od kada je donesena odluka o izručenju, oni će biti pušteni na slobodu.

Njihov pravni zastupnik prethodno je priopćio da su njegovi klijenti nezakonito iz Istražnog zatvora odvedeni u Kazneno popravni dom, umjesto da budu pušteni na slobodu.

Ayvazyan, njegova supruga Terabelian i njegova snaha Tamara Dadyan (42) uhićeni su krajem veljače u Crnoj Gori, a bili su među najtraženijim bjeguncima s FBI liste.

Oni i još pet članova njihove obitelji osuđeni su u SAD-u za krađu više od 18 milijuna dolara kredita za pomoć u borbi protiv covida, a za njima se tragalo od 29. kolovoza 2021. godine kada su uklonili narukvice za praćenje i pobjegli.

U rujnu prošle godine u odsustvu su osuđeni za udruživanje radi bankarske prijevare i pranja novca.

U studenom prošle godine okružni sudac Sjedinjenih Američkih Država Steven V. Wilson izrekao je zatvorske kazne stanovnicima Encina - Terabelian, Ayvazyanu i njegovom bratu Arthuru (41) u trajanju od šest, 17 i pet godina zatvora.

"Optuženi su bili uključeni u plan krađe kritičnih sredstava pomoći namijenjenih za pomoć malim poduzećima tijekom pandemije", rekao je u sudnici pomoćnik glavnog tužitelja Keneth A. Polite Jr. iz Odjela za kaznena djela Ministarstva pravde. 

"Ovaj slučaj, koji uključuje eklatantan primjer prijevare u vezi s pandemijom, bio je prvi u zemlji koji je stigao na sud. Ministarstvo pravosuđa, zajedno s našim partnerima za provođenje zakona, nastavit će koristiti sve raspoložive alate za borbu i sprječavanje kriminalaca da iskoriste izvanredne situacije u državi za svoju osobnu korist".

"Optuženi su živjeli raskošnim načinom života obmanjujući vladu na račun malih poduzeća i američkih poreznih obveznika koji se već suočavaju s financijskim poteškoćama i teškoćama povezanim s pandemijom", rekla je Christy K. Johnson, pomoćnica direktora ureda FBI u Los Angelesu.

Njih dvoje su sa krivotvorenim ispravama uhićeni u Crnoj Gori - Terabelian 22., a Ayvazyan 23. veljače.