SUKOB I NA DUHOVNOJ RAZINI Ukrajinci udarili u srce pravoslavlja, tjeraju tisuće svećenika i monaha iz samostana

Ukrajinska pravoslavna crkva

Brojni vjernici Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC, donedavno Moskovske patrijaršije) došli su u srijedu ujutro na molitvu u Kijevo-pečersku lavru, koju tamošnji monasi moraju napustiti na zahtjev ukrajinskih vlasti. Srijeda je krajnji rok za približno tisuću svećenika UPC-a, koje Ukrajina optužuje da su i dalje lojalni Moskvi, odnosno da su ruski petokolonaši. Policija je pregledala vozila koja su odlazila kako bi se uvjerila da niti jedno nije natovareno nekom od 800 ikona, križeva i drugih neprocjenjivih artefakata pohranjenih unutar vjerskog kompleksa.

Kijevsko-pečerska lavra osnovana je 1051. i najstarije je pravoslavno svetište Istočnih Slavena, a smještena je na dva šumovita brda u Kijevu koja gledaju na obale rijeke Dnjipro. U svetištu se nalaze i spiljski manastiri osnovani 1015. godine, zbog čega je "pečerska", što znači "špilja", a "lavra" označava visokopozicionirane pravoslavne manastire, stoga Kijev-pečerskaja lavra znači "Kijevski špiljski manastir".

Premda je u svibnju 2022. Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije proglasila "potpunu autonomiju i neovisnost" o Ruskoj pravoslavnoj crkvi, obrazloživši da se ne slaže sa stajalištem moskovskog patrijarha Kirila o sukobu, UPC se i dalje u Ukrajini smatra ruskom agenturom, a ovih dana gubi najveće svetište pravoslavnog Istoka, piše Jutarnji.

Zato moraju napustiti lavru, ali još uvijek nije poznato hoće li se to dogoditi milom ili silom. "Tisuće vjernika, koji ne mogu stati ni u jedan od hramova Donje Lavre, došli su na bogoslužje u Pečersko prebivalište i u nebo uzdižu molitve Gospodu, presvetoj Bogorodici i Prepodobnim ocima", objavio je UPC na Facebooku. Iz UPC-a su danima tvrdili da neće otići, ali mitropolit Pavao je tijekom crkvene službe u srijedu, na kojoj se okupilo nekoliko stotina vjernika, rekao da će za 24 sata početi proces "prijenosa" lavre na državu Ukrajinu. "Nakon toga je mitropolit sjeo u Mercedes, odvezao se u svoju rezidenciju i napustio manastir", ne bez zlobe uzvratila je Ukrajinska pravda.

U svakom slučaju, UPC je u teškoj poziciji. U utorak 28. ožujka proukrajinski su demonstranti zauzeli katedralu Ivano-frankivske mitropolije UPC-a. Na snimkama se vidi upad osoba u fantomkama koje su bacile suzavac, a zatim svećenike i nekoliko vjernika potjerale iz crkve.

"Takve su akcije manifestacija agresije, diskriminacije ukrajinskih građana na temelju njihovih vjerskih uvjerenja. Danas smo u Ivano-Frankivsku promatrali situaciju kada državna tijela otvoreno, hrabro, prenoseći uživo čak i na društvenim mrežama, pokazuju da se zakon Ukrajine apsolutno gazi, da osnovna prava i slobode ukrajinskih građana nemaju smisla u Ukrajini, da sloboda savjesti i slobode vjerskih uvjerenja gaze kako bi zadovoljili radikalne mlade ljude", piše u prosvjedu tamošnjeg mitropolita Klementa.

Nije pomogao ni apel Volodimiru Zelenskom u kojem je naglašeno kako su "profesori i studenti duhovnog sveučilišta UPC-a više puta darovali krv za ranjene branitelje Ukrajine. A vrijedi napomenuti da mnogi profesori i studenti imaju rodbinu i voljene koji u prvim redovima štite Ukrajinu".

Protjerivanja iz Lavre tehnički dolaze u sklopu raskida deset godina starog ugovora o besplatnom korištenju vjerskih objekata i druge imovine u državnom vlasništvu koji je UPC potpisao 2013., a vlasti tvrde da su otkrile i niz kršenja odredbi. U stvarnosti, stvar je izrazito politička jer u Ukrajini smatraju da su brojni svećenici Ukrajinske pravoslavne crkve surađivali s ruskim osvajačima.

Prošle je godine Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) provela desetke pretresa u raznim zgradama UPC-a, uključujući Kijevsko-pečersku lavru, i zatim otvorila 52 kaznena predmeta protiv 55 svećenika UPC-a, uključujući 14 episkopa. Samo u ovoj godini SBU je proveo gotovo 60 kaznenih postupaka protiv navodnih proruskih svećenika, više od 350 crkvenih zgrada i 850 osoba podvrgnuto je dubinskoj inspekciji, a sudovi su izrekli sedam osuđujućih presuda.

Zahtjev da se njima dodijeli Kijevsko-pečerska lavra u utorak je podnio Sinod Pravoslavne crkve Ukrajine na čelu s mitropolitom Epifanijem Dumenkom.