RUSKA OSTAVŠTINA U vraćenom Izjumu pronađena jedna od najvećih masovnih grobnica

RUSKA OSTAVŠTINA U vraćenom Izjumu pronađena jedna od najvećih masovnih grobnica

Ukrajinske vlasti pronašle su masovnu grobnicu s više od 440 tijela u sjeveroistočnom gradu Izjumu koji su ukrajinske snage ponovno zauzele prije nekoliko dana, rekao je policijski dužnosnik u četvrtak, dodajući da su neki ljudi ubijeni granatiranjem i zračnim udarima.

Tisuće ruskih vojnika pobjeglo je iz Izjuma prošlog vikenda nakon što su okupirali grad i koristili ga kao logističko središte u regiji Harkiv. Za sobom su ostavili velike količine streljiva i opreme, piše Hina.

Glavni policijski istražitelj za regiju Harkiv Serhij Bolvinov rekao je za Sky News da će se forenzička istraga provesti na svakom tijelu. “Mogu reći da je to jedna od najvećih grobnica u velikom gradu u oslobođenim (područjima)… 440 tijela pokopano je na jednom mjestu”, rekao je Bolvinov. Neki su poginuli zbog topničke vatre, a neki zbog zračnih napada, dodao je.

Reuters nije mogao odmah potvrditi ukrajinske navode, a iz Rusije nije bilo neposrednih javnih komentara.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u srijedu iznenada posjetio Izjum kako bi pozdravio ukrajinske trupe, okrivio je Rusiju i pronalazak grobnice usporedio s onim što se dogodilo u Buči, u predgrađu glavnog grada Kijeva u ranoj fazi invazije ruskih snaga krajem veljače.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici optužili su ruske snage da su ondje počinile ratne zločine. Deseci tisuća civila vjerojatno su ubijeni u odvojenom ruskom napadu na južnu luku Mariupolj, rekli su ukrajinski dužnosnici u travnju. “Rusija posvuda za sobom ostavlja smrt i mora za to odgovarati”, rekao je Zelenski u videoobraćanju kasno u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je više puta zanijekala da cilja civile ili da je počinila ratne zločine.