PONOVNO PRIJETNJE Gotovo sve osnovne i srednje škole u Crnoj Gori dobile prijetnju - 'sanjali smo o osveti'

Prazna učionica škola klupe
hercegovina.info

Zbog prijetećih anonimnih poruka koje su osvanule jutros na brojnim službenim školskim mailovima, više škola širom Crne Gore je evakuirano. Podgoričke škole dobile su preporuku Uprave policije (UP) da učenici koji su u drugoj smjeni, koja uglavnom počinje od podneva ne dolaze na nastavu.

Televiziji 'Vijesti' je neslužbeno rečeno iz policije da su njihovi službenici na terenu. Bombe su dojavljene u Baru, Herceg Novom, Budvi, Kotoru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Mojkovcu, Nikšiću, Bijelom Polju, Cetinju, Plavu, Gusinju, Petrovcu, Kolašinu...

U mailu je napisano: "Na teritoriji škole podmetnuto je mnogo bombi. Uvijek smo sanjali o osveti i mi ćemo se osvetiti. Doći ćemo u školu i sve ćemo pobiti. Nitko neće ostati živ, cijeli grad će krvariti".

Javljeno je da je bomba navodno postavljena u Osnovnoj školi 'Savo Ilić' u Kotoru, i u barskim osnovnim školama 'Blažo Jokov Orlandić', 'Anto Đedović', 'Kekec' i 'Srbija' zbog čega su učenici jutros vraćeni kući.

U Beranama su evakuirane dvije osnovne škole u gradu 'Vuk Karadžić' i 'Radomir Mitrović', kao i 'Lubnice', 'Polica', 'Donja Ržanica'. Također, evakuirane su Gimnazija 'Panto Mališić' i Srednja medicinska škola 'Dr. Branko Zogović', navodi portal 'Vijesti'.

Iz Centra sigurnosti Berane 'Vijestima' je rečeno da su evakuirane osnovne škole i u Petnjici, Andrijevici, Plavu i Gusinju. "Postupamo u skladu sa protokolom i poduzimamo sve mjere i radnje", rečeno je iz policije.

Dojava o postavljenoj bombi stigla je i na mail adresu Obrazovnog centra u Šavniku, oko 9:10 sati. Učenici su sigurno evakuirani, kao i nastavni kadar, a objekat osigurava policija. Također, sve osnovne škole u Herceg Novom su evakuirane, kao i vrtić i obje škole na Cetinju 'Lovćenski partizanski odred' i 'Njegoš'.

Mail da je postavljena bomba dobile su sve tri osnovne škole u budvanskoj općini - petrovačka 'Mirko Srzentić' i budvanske 'Stefan Mitrov Ljubiša' i Druga osnovna škola.

Direktori osnovnih škola u Nikšiću dobili su putem maila upozorenje da su u tim ustanovama postavljene bombe. Djeca su vraćena kućama, a policija poduzima dalje radnje. Dojave o bombama dobili su direktori 19 osnovnih škola u tom gradu, uključujući i područna odjeljenja. U mailu upozorenja navodno stoji da je postavljeno više bombi, da je u pitanju osveta i da će mnogo krvi biti proliveno.

Kako su iz policije kazali, mail su dobili i direktori nikšićkih srednjih škola, tako da su učenici i nastavnici evakuirani. I osnovne škole u Radovićima nešto poslije 9 sati jutros, dobile su prijeteći mail o navodnom postavljanju bombi u tim školama.

Po preporuci policije, evakuirana je i Srednja mješovita škola 'Mladost' u Tivtu iako nije bilo dojave o navodno postavljenoj eksplozivnoj napravi i u toj školi. Iz tivatske policije ističu da nema mjesta panici. Predsjednik Općine Kotor Vladimir Jokić rekao je da je danas na teritoriji te općine stiglo više prijava o postavljenim bombama, kako u školskim ustanovama, tako i u zgradi Općine.

Dojava o bombi je stigla i za nekoliko seoskih i gradsku osnovnu školu 'Risto Manojlović' u Kolašinu, rečeno je 'Vijestima' neslužbeno iz policije.

Prijeteću anonimnu dojavu o postavljenij bombi dobila je i srednja kolašinska škola 'Braća Selić'. Evakuirane su i gradske škole i više seoskih škola iz Pljevalja, Bijelog Polja, Danilovgrada, Mojkovca.

Iz Uprave policije je priopćeno da poduzimaju mjere sigurnosti u školama u pojedinim gradovima povodom dojava elektronskom poštom o postavljenim eksplozivnim napravama, kao i aktivnosti u cilju provjera ovih navoda.