Njemačka u RS blokirala projekte vrijedne 105 milijuna eura zbog Dodikove politike

euri
Ilustracija

Njemačka vlada je zbog secesionističke politike u Republici Srpskoj suspendirala četiri razvojna infrastrukturna projekta za koje je bilo izdvojeno 105 milijuna eura, izjavila je njemačka ministrica za razvoj Svenja Schulze.

Schulze je na plenarnoj sjednici donjeg doma njemačkog parlamenta, Bundestaga, rekla da postoji suglasnost Berlina i Europske komisije da treba povući konsekvence iz nacionalističkog i separatističkog kursa i da je zato njeno ministarstvo obustavilo pripremu tih projekata u RS 'sve dok ne odustane od svih secesionističkih težnji'.   

Schulze je, međutim, naglasila da državi Bosni i Hercegovini treba i dalje pomagati, kako bi ona postala otpornija na vanjske utjecaje, objavljeno je na stranici njemačkog Ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj, prenosi Euractiv.

Precizirala je da je Njemačka od 1999. godine za BiH izdvojila 833 milijuna eura razvojne pomoći i naglasila da će ta razvojna suradnja biti i nastavljena.

"Ta zemlja je uprkos svježim ranama iz prošlosti, zajedno sa međunarodnom zajednicom postavila prve temelje funkcionalne države i značajno unaprijedila uvjete života svojih stanovnika", rekla je Schulze u raspravi povodom 30. godišnjice početka rata u BiH, koju je obojio i rat u Ukrajini.

"Rat ruskog predsjednika Putina protiv Ukrajine je prva agresija na neku zemlju u Europi od Drugog svjetskog rata. Ali to nije prvi rat na europskom tlu od 1945. Još 1991. imali smo krvave ratove u bivšoj Jugoslaviji, prvo u Sloveniji, pa u Hrvatskoj", rekla je Schulze, dodajući da je zatim rat izbio i u BiH.

Prema njenim riječima, sada, poslije 30 godina, opet postoji opasan razvoj događaja u Bosni i Hercegovini. "Seperatističke težnje Republike Srpske gledam sa velikom zabrinutošću", rekla je ona. "One ne ugrožavaju samo stabilnost BiH. Upravo u ovoj ratnoj situaciji u Ukrajini prijeti lančana reakcija na zapadnom Balkanu, pa i šire", ocijenila je njemačka ministrica.

"Rusija je u proteklih 30 godina iz najrazličitijih razloga podržavala separatističke tendencije u partnerskim zemljama kao što su BiH, Moldavija i Gruzija. Toga trebamo biti svjesni i moramo se dosljedno oduprijeti svim tendencijama političke i ekonomske destabilizacije u Europi", rekla je Schulze.

Ona je ponovila da Njemačka vlada podržava približavanje cijelog zapadnog Balkana i istočnog partnerstva Europskoj uniji, dodajući da to duguje ne samo žrtvama ratova, nego i ljudima koji su željni sigurnosti i boljeg života.

Državna tajnica za Europu Anna Luhrmann ponovila je u Bundestagu da se njemačka vlada zalaže za sankcije protiv srpskog člana tročlanog predsjedništva BiH Milorada Dodika. "Takvo destruktivno ponašanje ne smije proći bez posljedica", rekla je Luhrmann, a prenosi portal Euractiv Njemačka.  

"Smatramo da su potrebne i sankcije protiv onih koji huškaju na secesionistički rat - prije svih protiv Milorada Dodika", dodala je Luhrmann. Do sada su, međutim, kako prenosi Euractiv, takve sankcije naišle na malu podršku članica EU, i podržavaju ih, pored Njemačke, samo Belgija, Nizozemska, Luksemburg i Češka.

Ipak, nisu samo predstavnici Srba u Bosni ti koji su krivi za sve probleme, pošto mnogi smatraju da i politički predstavnici bosanskih Hrvata i Bošnjaka potiču nacionalizam. "Sve tri strane vode nacionalisti, a europske institucije im još i podilaze, tako što pregovaraju sa političkom mafijom, umjesto da postave jasne uvjete", rekao je za Euractiv zastupnik Bundestaga Josip Juratović.