NJEMAČKA CARINA OBJAVILA Vozač iz BiH uhvaćen sa sirovinom za pravljenje amfetamina

Tekućina amfetamin
bild.de

Pripadnici njemačke carine u kamionu slovenskih tablica za čijim volanom je bio državljanin Bosne i Hercegovine (23) pronašli su 15 litara tekućine koja predstavlja osnovnu sirovinu za proizvodnju amfetamina.

Dva kanistera, od 10 i pet litara nalazila su se u zadnjem dijelu kamiona, a pripadnici carine su znali za to jer im je dojavila granična policija. Naime, oni su na izlazu sa puta A8, u blizini Vaservizena zaustavili kamion i odmah priveli vozača iz BiH, prenose Nezavisne.

Glasnogovornik istražnog odjela njemačke carine Kristijan Schuttenkopf rekao je da je sporna tekućina bila u dva kanistera, koja su bila sakrivena među robom koju je vozač prevozio. Kako je on rekao, u jednom kanisteru se nalazilo tzv. amfetaminsko ulje.

„Od te količine može se proizvesti oko 50 kilograma amfetamina, koji onda ide u uličnu prodaju. Ako uzmemo u obzir da se amfetamini na ulici prodaju i do 20 eura, to znači da ova dva kanistera vrijede milijun eura, rekao je on.

Amfetamini se prodaju kao stimulans pod imenom „speed“ ili „pep“. Djeluju na centralni živčani sustav, izazivajući oslobađanje norepinefrina i dopamina. Njihovo djelovanje traje između šest i 12 sati.

Inače, kako kažu iz carine, da je tekućina baš u ovom kamionu saznali su putem „međunarodne razmjene informacija“.

Iz carine kažu da je ovo izuzetan uspjeh za njih jer se radi o opasnoj supstanci.