MUTNI POSLOVI Uhićen bivši bugarski premijer; Prije četiri godine se u Mostaru družio sa Čovićem

Bojko Borisov
Hercegovina.info

Bivši bugarski premijer, Bojko Borisov, uhićen je u okviru policijske operacije povezane s istragama ureda tužitelja EU, priopćilo je bugarsko ministarstvo unutarnjih poslova u petak.

Bivši ministar financija Vladislav Goranov, bivša čelnica parlamentarne komisije za proračun, Menda Stojanova i medijska savjetnica Borisova, Sevdalina Arnaudova, također su uhićeni, navodi ministarstvo u priopćenju, kojeg prenosi Fena.

"Operacija velikog obima je u tijeku u vezi sa 120 istraga ureda europskog tužitelja u Bugarskoj. Pretrage i zapljene izvedene su na brojnim adresama. Bojko Borisov, Vladislav Goranov, Menda Stojanova i Sevdalina Arnaudova trenutno su uhićeni", priopćilo je ministarstvo.

Borisov (62), trenutno je čelnik opozicione GERB stranke desnog centra. Ministarstvo nije pružilo nikakve detalje, ali je javna televizija BNT javila da se istrage odnose na 'zloupotrebu pomoći EU'. Pretrage i zapljene nastavljene su na brojnim adresama širom zemlje.

"Nitko nije iznad zakona", piše novi bugarski premijer Kiril Petkov na svojoj službenoj Facebook stranici. Petkovljeva novoformirana antikorupcijska stranka pobijedila je na općim izborima u Bugarskoj prošle godine na platformi 'nulte tolerancije prema korupciji'.

Bojko Borisov

Susret Čovića i Borisova u travnju 2018. godine u Mostaru

Operacija je uslijedila nakon posjete Sofiji od 16 do 17. ožujka europske glavne tužiteljice Laure Koevesi. Ona je pohvalila Petkovljevu 'odlučnost, liderstvo i snažnu viziju u borbi protiv korupcije'. "Sada je vrijeme za relevantne bugarske vlasti da se okupe s nama, uključujući i istragu posebno osjetljivih slučajeva", kazala je Koevesi.

"To je razlog što postojimo, to je razlog zašto smo ovdje", izjavila je Koevesi, dodajući da su europski tužitelji otvorili 120 istraga pronevjere, uključujući pronevjeru novca EU namijenjenog za javne tendere, poljoprivredne subvencije i fondove oporavka od koronavirusa.

Borisov je tijekom godina bio nekoliko puta optuživan za korupciju, ali je negirao da je učinio bilo šta protuzakonito, prenosi Radio Slobodna Europa. Borisov je bio i u posjeti Mostaru u travnju 2018. godine kada se sastao s tadašnjim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.