KOSOVSKA KRIZA NA VRHUNCU Vučić kaže da će prvi poginuti i digao borbenu pripravnost vojske, evo što to u praksi znači

Kosovo Srbija

Prema zakonima o vojsci Srbije i obrani, provođenje mjera pripravnosti Vojske Srbije u slučaju ratnog ili izvanrednog stanja naređuje predsjednik Srbije kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Prema članku 43. Zakona o obrani, pripravnost Vojske Srbije obuhvaća poduzimanje mjera povećanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti, koje su neophodne radi sprečavanja i otklanjanja opasnosti od izazova, rizika i prijetnji sigurnosti, piše Nova.rs.

"Predsjednik Republike ili ministar obrane, po ovlaštenju predsjednika Republike, naređuje provođenje mjera pripravnosti Vojske Srbije ili dijelova Vojske Srbije. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije na osnovu posebnog ovlaštenja predsjednika Republike, a radi zaštite i spašavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara od elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i katastrofa, posljedica terorizma i drugih većih nesreća, može narediti mjere provođenja pripravnosti i upotrebu dijelova Vojske Srbije, radi otklanjanja štetnih posljedica koje mogu nastati nevojnim prijetnjama sigurnosti", navodi se u Zakonu.

U jednom objašnjenju za BBC 2018. godine ministarstvo obrane je objasnilo da podizanje stupnja pripravnosti na najviši nivo podrazumijeva spremnost Vojske Srbije da u slučaju potrebe, u najkraćem vremenu, odgovori na svaki razvoj situacije.

Iz ministarstva su tada dodali da to u praksi znači da snage Vojske Srbije, predviđene za reagiranje u ovakvim situacijama, budu u trenutnoj spremnosti za izvršenje postavljenih zadataka, dok ostale snage ostaju u nivou koji omogućava izvršavanje zadataka u skladu s propisanim rokovima za angažiranje.

Šest puta dizana borbena pripravnost u zadnjih 5 godina

Prethodno, borbena pripravnost Vojske Srbije podignuta je bila 2. studenog ove godine zbog dronova koji su s Kosova ulazili u Srbiju. Nivo borbene spremnosti Vojske Srbije bio je podignut i u rujnu 2021. godine kada je istekao rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na Kosovu.

Punu borbenu spremnost srpskih armijskih jedinica Vučić je naređivao i u svibnju 2019. godine, kada je kosovska policija na sjeveru Kosova zbog korupcije uhapsila 19 policijskih službenika, od kojih je 11 bilo srpske nacionalnosti.

Vojska Srbije je preventivno podizala borbenu spremnost i početkom kolovoza 2018. zbog, kako je tada priopćeno iz vojske, "događaja izazvanih jednostranim potezima Prištine".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je jučer iz Raške da će prvi poginuti, ali da srpski narod neće dati, piše Informer.