KAOS NA POLJSKOJ GRANICI Ukrajinske izbjeglice čekaju i po 60 sati na ulazak

ukrajina, izbjeglice, poljska granica
CNN

Poljska vlada kaže da je više od 121.000 ukrajinskih izbjeglica prešlo preko poljske granice, većina preko glavnog graničnog prijelaza Medyka. CNN-ova Arwa Damon se nalazi na mjestu događaja

Poljska granična straža objavila je u subotu na Tviteru da je samo tog dana, zaključno sa 15 sati, u zemlju iz Ukrajine ušlo 45.200 ljudi.

Ukrajinci koji u velikom broju napuštaju zemlju nakon početka ruske invazije u četvrtak, primorani su čekati više od 60 sati u dugim redovima da pređu u susjednu Poljsku, prenosi N1.

Medyka – glavni granični prijelaz između Poljske i Ukrajine – desetine muškaraca i žena koji su noćili na parkiralištima, čekaju dolazak svojih najmilijih. Ulazak je dozvoljen svakome iz Ukrajine, čak i onima koji nemaju važeće putovnice, rekli su poljski službenici.

Ukrajinske izbjeglice, uglavnom žene s djecom, satima čekaju da dobiju poljski granični pečat ili dokument za prolaz, vlada nedostatak hrane u prolazu između Ukrajine i Poljske i velika hladnoća u regiji. Uslijed kaosa na granici, volonteri dijele vodu, hranu, i toplu odjeću.

Zemlja će od ponedjeljka zatvoriti svoje granice s Rusijom i Bjelorusijom.