IZ HAGA Izdan nalog za uhićenje Putina i njegove suradnike, oglasio se i Dodik u svom stilu

Vladimir Putin
AFP

Međunarodni kazneni sud izdao je nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Optužuju ga da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini - konkretno - nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju, navodi HRT.

Iz Haga tvrde kako je razlog zbog kojeg izlaze u javnost s ovim nalozima to što se zločini upravo odvijaju. Čineći to, pokušavaju spriječiti njihov nastavak. Ipak, malo je vjerojatno da će Vladimir Putin putovati na mjesto gdje bi mogao biti uhićen i završiti u mraku zatvorske ćelije.

Istodobno, Ukrajini stiže sve više oružja. Dan nakon što je Poljska najavila da će joj poslati četiri vojna zrakoplova MiG-29, slovačka vlada je odobrila slanje čak 13 letjelica tog tipa. Kremlj je kritizirao odluke Poljske i Slovačke - ocijenivši da je riječ o eskalaciji.

Međunarodni kazneni sud optužuje Vladimira Putina, a za iste optužbe, da su odgovorni za nezakonitu deportaciju ukrajinske djece -  izdao je i nalog za uhićenje ruske povjerenice za prava djece pri uredu ruskog predsjednika Marije Aleksejevne Lvove-Belove.

"Ovo je važan trenutak u procesu pravde pred Međunarodnim kaznenim sudom. Suci su pregledali informacije i dokaze koje je dostavio tužitelj Međunarodnog kaznenog suda i utvrdili da postoje vjerodostojne optužbe protiv ovih osoba za navodne zločine. Sud radi svoj dio posla. Suci su izdali naloge za uhićenje, a izvršenje ovisi o međunarodnoj suradnji", kazao je predsjednik Međunarodnog kaznenog suda Piotr Hofmanski.

"Odluka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) nema nikakvog značenja za našu državu, uključujući i s pravnog aspekta", napisala je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu. "Rusija nije stranka Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda i nema nikakve obaveze prema njemu", dodala je.

"Samu formulaciju optužbe smatramo nečuvenom i neprihvatljivom. Rusija, kao i niz država, ne priznaje nadležnost ovog suda. U skladu s tim, bilo kakve odluke te vrste za Rusku Federaciju ništetne su", poručio je glasnogovornik Kremlja Dmitrj Peskov, prenosi HRT.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je izdavanje naloga Međunarodnog kaznenog suda (MKS) u Hagu za uhićenje predsjednika Rusije Vladimira Putina politička i selektivna odluka koja osim političkih tenzija neće dovesti ni do čega drugog.

Dodik je istaknuo da Srbi ne vjeruju tim sudovima i da su oni formirani da bi nad malim nacijama provodili silu međunarodne politike, prenosi Srna. "Ti sudovi su uvijek bili pod političkim utjecajem, ne treba misliti da to nije i danas tako", rekao je Dodik.

On je dodao da je to odraz politike prema Rusiji, a ne činjenica, prava ili nečeg drugo. Prema njegovim riječima, činjenica je da Rusija očigledno nije članica tog suda, ne pripada njegovoj jurisdikciji i da je to više politički nego pravni sud.