ISELJENIČKA REGIJA SNOVA "Idete u karantenu i niste tri puta cijepljeni? Onda nema ni plaće"

Minhen munchen minchen
Ilustracija

U Bavarskoj kontakt osoba zaraženih koronom koje se šalju u karantenu mogu se nadati nastavku isplate plaća samo ako su primile treću dozu cjepiva.

Općenito, zaposlenici koji su poslani u karantenu zbog kontakta s osobom zaraženom koronom imaju pravo na nastavak isplate plaća. Dakle, država se „umiješa“ ako poslodavac obustavi primanja za to vrijeme – ali samo pod određenim uvjetima. Do sada je u Bavarskoj vrijedilo 2G pravilo – na nastavak isplate plaća mogu računati oni koji su cijepljeni i oni koji su ozdravili, ali ne i oni koji nisu cijepljeni. No, mjere su sada pooštrene, potvrdilo je Ministarstvo zdravstva, prenosi Bavarski radio

Sada moraju imati tri doze cjepiva i oni koji su cijepljeni ako žele i dalje primati plaću. Država se uključuje samo ako se karantena nije mogla izbjeći.

“Dopunsko cijepljenje nudi najsveobuhvatniju zaštitu od bolesti Covid-19”, rekla je glasnogovornica ministarstva. Biti dvaput cijepljen u budućnosti više neće biti dovoljno. Stalna komisija za cijepljenje (Stiko) trenutno preporuča dopunsku terapiju od tri mjeseca nakon osnovne imunizacije, a prenosi njemački Fenix.

Kako bi se pogođenima pružila prilika da na vrijeme dobiju treću dozu cjepiva, trebalo bi primijeniti prijelazno razdoblje. Prema riječima glasnogovornice ministarstva, to ovisi o pojedinom slučaju. Postoje i iznimke za one koji potvrdom mogu dokazati da cijepljenje nije moguće iz zdravstvenih razloga. Međutim, osobe koje su stvarno zaražene koronavirusom definitivno imaju pravo na nastavak isplate plaće u slučaju bolesti.

Propisi o karanteni u Bavarskoj tek su nedavno ublaženi. Od 15. siječnja sljedeće kontakt osobe u Bavarskoj više ne moraju biti u karanteni:

– Osobe s dopunskim cijepljenjem
– Osobe koje su nedavno bile dvostruko cijepljene (zadnje cijepljenje najmanje 15 dana i ne više od 90 dana)
– Osobe koje su se nedavno oporavile (pozitivan test najmanje 15 dana i ne više od 90 dana)
– Osobe koje su dvostruko cijepljene nakon oporavka ili koje su se oporavile nakon drugog cijepljenja

Budući da za te skupine ne postoji obveza karantene, gubitak zarade ionako nije za očekivati.