DVOSTRUKI KRITERIJI Europi ne odgovara krvavi ruski plin, ali kupuje azerbajdžanski u trenutku napada na Armeniju

Europska unija,Rusija,Azerbejdžan,plin

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je u srpnju proslavila novi ugovor o kupnji plina s "pouzdanim" Azerbajdžanom.

"Okrećemo se pouzdanijim dobavljačima energije. Azerbajdžan je jedan od njih. Azerbajdžan već povećava opskrbu EU prirodnim plinom za 2022. za očekivanih 50 posto u odnosu na 2021. Naš cilj je više nego dvostruke prošlogodišnje isporuke do 2027, piše Slobodna Dalmacija.

Ovo novo poglavlje u našoj energetskoj suradnji s Azerbajdžanom postavit će temelje dugoročnog partnerstva, ne samo na prirodnom plinu, već i na obnovljivim izvorima.

Diverzifikacija naših zaliha energije i povećavanje obnovljivih izvora ključni su stupovi REpowerEU-a, našeg plana za ubrzano isključenje ruskih fosilnih goriva

Azerbajdžan je ključni partner u ovom naporu", poručili su tada iz Europske Komisije.

Međutim, ovaj "pouzdani" partner trenutno napada i okupira armenski teritorij, što je zasad rezultiralo s više od 400 smrtnih slučajeva.

Armenija je rekla da su azerbajdžanske snage ovaj tjedan napale i zauzele naselja na području Armenije, izvan Nagorno-Karabaha.

Azerbajdžan tvrdi da odgovara na “provokacije” armenske strane, a čini se da novac EU se samo pretače iz džepa jednog kriminalnog autokrata u onaj drugog.