CRNOGORSKI PATENT Počelo natjecanje u izležavanju, rekorderka od prije 2 godine ležala preko 100 sati

Natjecanje izležavanje

U crnogorskom Etno-selu Brezna, koje se nalazi između Nikšića i Plužina, danas je počelo tradicionalno natjecanje u izležavanju.

Na dvanaestom okupljanju sudjeluje rekordan broj natjecatelja do sada - 21. Među sudionicima je i pobjednica iz 2021. godine Podgoričanka Dubravka Aleksić, koja drži rekord u ležanju od 117 sati.

Nagradni fond u odnosu na prethodne godine je uvećan i sudionika koji najduže bude ležao čeka nagrada od 1.000 eura.

Pravila su takva da je sudionicima zabranjeno da ustaju, no dozvoljeno je spavanje, čitanje knjiga, hrana i piće. Na svakih osam sati, natjecateljima je dozvoljeno da odu u toalet.

Natjecanje izležavanje

Ovo je natjecanje po kojem je Crna Gora jedinstvena u Europi, a posebno je zanimljivo zbog prihvaćenog stereotipa o ovoj naciji da su lijeni.

Od samog početka natjecanja, sudionici uživaju u prirodi u Brezni. Neki su već na početku krenuli spavati, dok drugi odmaraju u hladovini i čitaju knjige.

Jedan od sudionika je Dimitrije, koji kaže da se nada nagradi od 1.000 eura.

"Nadam se pobjedi, nagrada je izazovna. To je i ključni razlog što sam se prijavio. Ali, imati i par dana mira, to je nemjerljivo. Koliko god da traje, ne razmišlja se ovih dana o ničemu. U ovom prebrzom životu u kojem živimo, svaki sat, a ne dan, je preveliki da posvetimo sebi. Ovo je najbolji trenutak da se 24 sata posvetimo samo sebi", kaže Dimitrije.

"Zadovoljna sam, lijepo smo ugošćeni od strane domaćina. Nadam se da će tako ostati do kraja i da ću se izboriti za pobjedu", ističe Ana.

Organizator natjecanja i vlasnik Etno-sela Brezna Mićo Blagojević, u izjavi za AA ističe da su na ideju o organizaciji ovakvog natjecanja došli prije 12 godina, baš zbog tog mita da su Crnogorci lijeni.

"Na ovaj način je cijeli svijet čuo za nas. Danas imamo rekordan broj natjecatelja. Tu su bivši pobjednici, svjetska rekorderka u ležanju Dubravka Aleksić. Imamo danas i bivšu pobjednicu Milku Doderović koja je izdržala 52 sata bez ikakvog ustajanja i odlaska u toalet. Mislim da će natjecanje biti zanimljivo i nagrada je povećana, tako da će moći uživati", kazao je Blagojević.