FOTO  VIRTUOZI LIJERICE, DIPLI I SVIRALA Gruđanin i Širokobriježanin donijeli duh Zapadne Hercegovine u Crnu Goru

Jure Miloš i Ivan Barać
Jure Miloš

U subotu, 23. rujna u Centru za kulturu Petnjica pod pokroviteljstvom Općine Petnjica, Udruženje folklornih ansambala Crne Gore i Kulturno-umjetničko društvo "Bihor" udružili su snage kako bi organizirali VIII Internacionalni festival izvornog stvaralaštva 2023. godine. Kako doznajemo od naših sugovornika, sala Centra za kulturu bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, dok je Petnjica kao sjedište kulture, raznolikosti, tradicije, druženja i zabave zablistala u svojem punom sjaju.

Jure Miloš i Ivan Barać

Jure Miloš i Ivan Barać

Već od 18:00 sati, pozornica je postala mjestom gdje su se susreli izvođači iz različitih dijelova regije kako bi podijelili svoju kulturu, tradiciju i umjetničko stvaralaštvo. Među izvođačima osim domaćina iz Crne Gore, nastupili su i gosti iz Srbije, Makedonije, Kosova i Bosne i Hercegovine, a kako to obično i biva, posebno su se istaknuli hercegovci Jure Miloš iz Gruda i Ivan Barać iz Širokog Brijega.

„Bilo nam je zaista lijepo. Nije tajna da se na ovakvim događajima nerijetko susreću ljudi s otvorenim srcem, oni koji dočekuju druge ljude s toplinom i otvorenim rukama, istinski promovirajući i čuvajući svoju kulturu. Biti dio organizacije ovakvog događaja ima ogroman značaj za mene, ponajprije jer predstavljam svoj kraj, svoju glazbenu tradiciju i kulturno nasljeđe“, izjavio je za hercegovina.info talentirani Gruđanin Jure.

Jure Miloš i Ivan Barać

Obojica umjetnika uspjela su donijeti duh Zapadne Hercegovine na pozornicu festivala. Izveli su nekoliko impresivnih izvedbi na svojim tradicionalnim glazbalima, uz pratnju izvornih napjeva karakterističnih ovaj taj kraj. Gruđanin je svoje umijeće demonstrirao svirajući lijericu, diple i sviralu, dok je s druge strane, Širokobriježanin svoju virtuoznost pokazao svirajući diple. Sudeći prema pozitivnoj atmosferi koja je zavladala među publikom, možemo slobodno reći da su unijeli ne samo dašak šarenila nego i poseban duh i autentičnost ovom festivalu.

Jure Miloš i Ivan Barać

„Organizacija ovog festivala bila je zaista na visokom nivou i to je nešto što mi je posebno ostalo u pamćenju. Moram reći da smo Ivan Barać i ja bili jedini predstavnici Zapadne Hercegovine i osjećali smo se iznimno ponosno što možemo dijeliti našu glazbenu baštinu s ostatkom svijeta. Program je bio izuzetno raznolik, prepun različitih izričaja i to je ono što ovakve manifestacije čini posebnim. No, ono što osobno najviše cijenim jest oduševljenje i toplinu s kojom nas je publika dočekala. Naši napjevi kao što su ganga i brojka, ali i naša tradicionalna glazbala očito su dirnuli njihova srca. Nadam se da smo uspjeli prenijeti barem mali dio ljepote i bogatstva naše glazbe i tradicije ostatku svijeta ali i da smo potaknuli ljude da istraže i cijene raznolikost kultura koja nas obogaćuje. Glazba ima moć povezati ljude, bez obzira na njihovo porijeklo ili jezik kojim govore. Kroz naše nastupe trudimo se prenijeti dio duše našeg kraja, pričamo priče koje su se prenosile s koljena na koljeno te tako čuvamo naše hercegovačke vrednote. Drago mi je što sam imao priliku biti dijelom ovakvog događaja, gdje se kultura slavi i širi ljubav među ljudima“, zaključio je Miloš.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.