VIDEO  BLOKADA NOVCA Dok traju napadi Rusije na Ukrajinu, američki predsjednik prijeti s govornice

Joe Biden govor
TNS

Američki predsjednik Joe Biden obratio se američkoj naciji. Između ostalog, najavio je nove, žestoke, sankcije Rusiji. Putina je nazvao agresorom. Rekao je kako se američki vojnici neće boriti u Ukrajini, ali i naglasio da će braniti svaki centimetar teritorija članica NATO-a.

Američki predsjednik Joe Biden je na početku obraćanja rekao kako je SAD tjednima upozoravao na ovo što se dogodilo. "Rusija je nagomilala više od 170.000 vojnika na granici, odbacila sve diplomatske napore SAD-a i saveznika", rekao je Biden.

"Optuživali su Ukrajinu za genocid i agresiju. Priznali su separatističke republike na ukrajinskom teritoriju. Putin je objavio rat i za samo nekoliko trenutaka projektili su počeli padati po Ukrajini", dodao je. Istaknuo je kako je ruski predsjednik Vladimir Putin agresor i kako je izabrao rat.

"Sada će on i njegova zemlja snositi posljedice. Danas sam odobrio nove sankcije prema Rusiji. To će koštati rusko gospodarstvo i bit će dugotrajne", rekao je. Dodao je i kako SAD ne djeluje sam te da su izgradili koaliciju više od 50% svjetskog gospodarstva protiv Rusije, prenosi HRT.

Biden je rekao kako će ograničiti rusko poslovanje u dolarima, funtama i eurima. "Ruska burza se danas srušila. Blokirali smo ruske banke, odrezali smo Rusiju od američkog financijskog sustava. Danas u sankcije uključujemo još četiri velike banke, to uključuje i VTB. Zamrznut ćemo im milijarde dolara u SAD-u", rekao je Biden.

Sadržaj se učitava...

Dodao je i kako su udarili rusku industriju visoke tehnologije i kako će im onemogućiti modernizaciju vojske. "Poduzimamo i korake da obranimo svoje saveznike u NATO-u. Sutra će se održati summit NATO-a na kojem će biti 30 zemalja. Tamo ćemo dogovoriti daljnje korake. Samo ove godine poslali smo vojnu opremu vrijednu 650 milijuna dolara", rekao je američki predsjednik.

Naglasio je još jednom kako se američka vojska neće boriti u Ukrajini. "No, branit ćemo svaki centimetar teritorija članica NATO-a. NATO nije nikad bio ovako ujedinjen. Ponavljam, za NATO je napad na jednu članicu napad na sve članice", upozorio je Biden.

Američki predsjednik istaknuo je kako je NATO aktivirao svoj plan obrane te da je odobrio slanje dodatnih vojnika u postrojbe za hitne reakcije. "Agresija Putina ne može proći bez odgovora. Amerika se protivi nasilnicima, borimo se za slobodu. To je ono što mi jesmo. Spremni smo i na hakerske napade te odgovoriti na njih", izjavio je.

Spomenuo je i razgovor s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te istaknuo kako mu je rekao da je SAD uz Ukrajinu te da će ju podržati, navodi HRT.

"Ukrajina je neovisna država zadnjih 30 godina i pokazali su da neće tolerirati pokušaj otimanja zemlje. Ovo je opasan trenutak za cijelu Europu. Potpuno je jasno što želi Putin i njegovi kriminalci - žele carstvo pod svaku cijenu. Žele promijeniti granice silom i ratom bez razloga", rekao je Biden. Dodao je kako će Putinova agresija skupo koštati Rusiju.