STANJE U MIO/PIO Radno vrijeme 7,5 sati, preko 60 milijuna maraka 'neuravnoteženo', a ne poštuju se i zakonski rokovi

Federalni zavod,MIO/PIO,revizija,FBIH
Ilustracija/hercegovina.info

Federalni revizori u svom 'pohodu' na Ferderalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje uočili su određene nepravilnosti zbog kojih su u par navrata dali suzdržano, a negdje mišljenje s rezervom.

Sporna činjenica u Ministarstvu kojim rukovode ravnatelj Zijad Krnjić i zamjenik ravnatelja Veselko Čerkez jest godišnje financijsko izvješće koje nije načinjeno i dostavljeno nadležnim institucijama kako je to predviđeno Zakonom o proračunima u FBiH.  Naime, bilanca stanja, kao dio Godišnjih financijskih izvješća za 2021. godinu, ne odražava bilansnu ravnotežu za 61.060.718 KM, i kao takva dostavljena je Financijsko-informatičkoj agenciji. Financijsko-informatička agencija je o tome obavijestila Federalni zavod, uz zahtjev da se izvrši ispravka, po kojem nije postupljeno, već je dostavljeno obrazloženje zbog čega ispravka nije izvršena te su zbog ovoga bili suzdržanog mišljenja oko godišnjeg izvješća.

Federalni zavod,MIO/PIO,revizija,FBIH

Zakonski rokovi nisu ispoštovani, ali ni sudske presude...

Neovisna revizija utvrdila je i da prava osiguranika iz mirovinskog i invalidskog osiguranja u prvom i drugom stupnju nisu u svim slučajevima završena u rokovima propisanim Zakonom o upravnom postupku. Također, presude nadležnih sudova, vraćene na ponovni postupak Federalnom zavodu, nisu rješavane u roku utvrđenom Zakonom o upravnim sporovima.

U poduzeću nitko nije imao problema s prekovremenim satima.

Pravilnikom o radu Federalnog zavoda utvrđeno je puno radno vrijeme od 37,5 sati tjedno, koje se raspoređuje na pet radnih dana. Zakonom o radu definirano je da puno radno vrijeme traje 40 sati tjedno, ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije utvrđeno u kraćem trajanju. S obzirom na to da je revizijom utvrđeno neizvršavanje poslova iz nadležnosti, odnosno dodijeljenih radnih obaveza i zadataka u zakonski utvrđenim rokovima, revizori smatraju neprimjerenim trajanje radnog vremena kraće od 40 sati tjedno.

Federalni zavod,MIO/PIO,revizija,FBIH

Također, Glavna knjiga Trezora nije mogla pratiti i evidentirati praćenje prihoda i rashoda namijenjenih za isplatu mirovina i rad Federalnog zavoda, a naročito ono iz prihoda Proračuna FBiH kojim se financiraju mirovine po povoljnim uvjetima.

U sklopu revizije koju potpisuju Dragan Kolobarić i Dževad Nekić utvrđeno je da federalni Zavod ne posjeduje vjerodostojnu dokumentaciju o vlasništvu ili pravu korištenja poslovnih prostora iskazanih u poslovnim knjigama na 31. 12. 2021. godine u iznosu od 6.273.189 KM sadašnje vrijednosti.

Izvještaj nezavisnog revizora daje se na osnovu provedene financijske revizije, koja obuhvaća reviziju financijskih izvješća i reviziju usklađenosti aktivnosti, financijskih transakcija i informacija s relevantnim zakonima i drugim propisima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.