Hrvatski rukometaši u polufinalu Olimpijskih igara

Najefikasniji igrači u hrvatskim redovima bili su Ivan Čupić sa osam, Domagoj Duvnjak sa četiri, te Denis Buntić i Manuel Štrlek sa po tri gola. Mirko Alilović nije bio na svojoj uobičajenoj razini, no sakupio je 10 obrana. U suparničkim redovima najviše golova zabili su Wael Jallouz i Kamel Alouini sa po četiti gola.

Hrvatskoj je ovo treće uzastopno polufinale na olimpijskim igrama. U Ateni smo otišli do zlata, dok smo prije četiri godine bili četvrti. Ovoga puta za ulazak u finale hrvatski rukometaši će u petak, 10. kolovoza igrati protiv branitelja naslova iz Pekinga i aktualnih svjetskih prvaka Francuza. U drugom polufinalnom susretu sastat će se Mađarska i Švedska.

Premda se očekivala 'šetnja' do polufinala, hrvatski rukometaši imali su mnogo muke protiv čvrstih i grubih Tunižana. Posebice u prvom poluvremenu koje je Tunis dobio sa 12:11. Afrički prvak je u nekoliko navrata imao i dva gola prednost, te priliku i za plus tri. Bilo je to prvo poluvrijeme koje je Hrvatska izgubila na ovim igrama. Tunis je nametnuo čvrstu, u pojedinim trenucima čak i pregrubu igru što su im slabi argentinski suci tolerirali. U 25. minuti Megannem je zbog krvničkog starta na Ivanu Čupiću čak zaradio i crveni karton. Neraspoloženi hrvatski igrači u takvoj 'ratničkoj igri' pokazivali su previše nervoze, ponajviše u napadu. U prvom poluvremenu imali smo sedam tehničkih pogrešaka, uz 52 posto realizacije napada. U sivilo naše igre uklopio se i Mirko Alilović koji je obranio svega dvije lopte.

Srećom, nastavak je ponudio daleko bolje izdanje hrvatskih rukometaša. Drugo poluvrijeme su otvorili serijom 5:1 i po prvi put na utakmici stigli smo do tri gola prednosti (16:13). Napokon je proradio i Alilović koji je u prvih pet minuta drugog dijela sakupio četiri obrane, dvostruko više nego u cijelom prvom poluvremenu. U 40. minuti stigli smo i do četiri pogotka viška (18:14), a petnaest minuta prije kraja utakmice i pet golova plusa (21:16). Uporni Tunižani približili su se na dvije i pol minute prije kraja na minus dva (24:22), no 'smirili' su Duvnjak i Alilović.

HRVATSKA - TUNIS 25:23 (11:12)

LONDON. Basketball Arena; Suci: Maria Carlos Marina i Leonel Dario Minore (oba Argentina)

HRVATSKA: Losert, Alilović; Balić 2, Duvnjak 4, Lacković 2, Kopljar, Vori 1, Gojun, Horvat 2 (2), Vuković, Buntić (3), Štrlek (3), Čupić 8, Ninčević.

TUNIS: Helal, Maggaiz; Hedoui 1, Toumi 3, Gharbi, Tej 3, Touati, Hmam 3, Bannor 3, Alouini 4, Jallouz 4, Ayed 1, Megannem, Boughnami 1

SEDMERCI: Hrvatska 2/3, Tunis 1/1

ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta, Tunis 10 minuta (Hina)