Damir Kljajo Ćalta predstavio svoj plan za HŽRK Zrinjski

Damir Kljajo Ćalta, HŽRK Zrinjski, Damir Kljajo Ćalta, centar 2, igralište, Damir Kljajo Ćalta, Valentinovo, žene, HŽRK Zrinjski, Damir Kljajo Ćalta
...HERCEGOVINA.info iznosi plan i svoje viđenje svega koga prenosimo u cijelosti:

Smatram svojom obvezom podijeliti s Vama sažeto viđenje situacije s kojom ću izići pred upravu kluba. Stojim na raspolaganju za sugestije. Preduvjeti za preuzimanje funkcije:

1) Uraditi analizu financijskog poslovanja kluba po osnovu bankovnog konta unatrag dvije godine, kako bi se napravila struktura rashoda i prihoda kluba;

2) Isto uraditi na osnovu knjige ulaznih i izlaznih faktura i uplatnica za proteklu godinu;

3) Definirati ugovorne obveze kluba prema drugim pravnim i privatnim subjektima, kao i cjelokupnu strukturu dugova, što prema igračicama, što prema dobavljačima;

4) Dobiti na uvid Statut Kluba kako bi se utvrdilo poslovanje kluba u skladu sa zakonom, kao i definirale obveze sportskog direktora.

Vizija rada sportskog direktora: HŽRK Zrinjski kao sinonim profesionalnosti, borbenosti, sportskog duha, pokretača sportskih aktivnosti kod mlađih naraštaja, te uzora svim klubovima ne samo iz športske obitelji Zrinjski nego i šire. Sportski direktor kluba je jedna odgovorna i vrlo zahtjevna funkcija od koje ovisi valjano poslovanje Kluba kao sportskog kolektiva i kao takvoj bi joj i pristupio. Definirao sam 5 ključnih elemenata odgovornosti svoga rada:

1) Prvenstveno kao sportski direktor preuzet ću sve odgovornosti definirane Statutom kluba

2) Preuzet ću odgovornost za odnose sa drugim pravnim subjektima u cilju osiguranja financijske egzistencije kluba, kao i neometanog sportskog djelovanja Kluba. HŽRK Zrinjski kao višestruki prvak države i redoviti sudionik europskih natjecanja u svim kategorijama, zaslužuje financijsku potporu ne samo grada Mostara i HNŽ, nego i drugih razina vlasti u BiH, jer svojim radom promovira ne samo sportske vrijednosti, nego i ime Mostara i BiH kao cjeline. Ako se doda ovome nemjerljiva vrijednost rada sa djecom i mladima, razine vlasti ne da imaju odgovornost, nego obvezu sudjelovati u potpori radu kluba. Obveza sportskog direktora je pratiti natječaje za subvencioniranje rada kluba, te osiguranje sudjelovanja u istim, u skladu sa važećim zakonskim propisima. Jednako tako, javno će se prozvati sve one razine koje za subvencioniranje rada sportskih klubova imaju odvojena i definirana budžetska davanja, ali zakinu HŽRK Zrinjski za ista. Pod ovim se misli prvenstveno na one razine vlasti i subjekte koji svake sportske sezone obećavaju financijsku potporu klubu, redovito se fotografiraju prigodom svakog sportskog uspjeha, ali kada se radi o realizaciji potpore, redovito, uz opravdanja i isprike, zaborave svoja obećanja.

3) Preuzet ću odgovornost definiranja suradnje sa drugim klubovima iz športske obitelji Zrinjski Prigodom obnavljanja rada HŠK Zrinjski u lipnju 1992. godine, zamišljeno je da Klub djeluje kao svojevrsna športska obitelj različitih sportova, gdje bi nogometni klub dominirao kao najstariji brat te obitelji. Kao sportski direktor HŽRK Zrinjski preuzet ću odgovornost definiranja suradnje sa HŠK Zrinjski, te u skladu sa razumijevanjem UO HŠK Zrinjski dogovoriti njihovo sudjelovanje u radu Kluba. Logično je da nogomet generira i fluktuira veći dio novčanih sredstava, te da je interes javnosti veći za muški nogomet, nego za ženski rukomet, prema tome cilj mog djelovanja biti će da HŽRK Zrinjski uđe pod krov poslovanja HŠK Zrinjski, čime bi se udario vrlo jak temelj egzistencije kluba kao takvog, a ovisnost o potpori i grantovima različitih razina vlasti svela na minimum. Uz ovakvo osiguranje egzistencije kluba, pored dodatnih ugovora sa pravnim subjektima, moglo bi se raditi na dovođenju stručnog kadra koji bi rezultate HŽRK Zrinjskog održao na vrhunskoj razini, te osigurao ulaganje u djecu i mlade, ne samo u sportskom znanju i struci, nego i materijalno.

4) Kao najveći srednjoročni i dugoročni projekt smatrao bi izgradnju dvorane za neometan profesionalni rad Kluba. Za realizaciju ovog projekta neminovna je zajednička suradnja svih klubova iz športske obitelji Zrinjski, kao i sudjelovanje različitih razina vlasti grada Mostara i HNŽ. Nema ovdje iluzija da se ovo može uraditi bez velike muke, osobito imajući u vidu vladajuće strukture grada i županije, međutim, kao što se dogodila jedna regeneracija rada jednog velikog sportskog kolektiva kakav je HŽRK Zrinjski, tako će i Mostar i HNŽ doživjeti svoju regeneraciju, te će na čelo istih doći ljudi kojima prioritet neće biti osobni ili politički interes. Uz malo dobre volje, zajedništva, truda i znoja dočekati ćemo profesionalno opremljenu dvoranu, a HŽRK Zrinjski kao jedan od najtrofejnijih klubova grada Mostara i HNŽ, biti će nositelj ovog projekta.

5) Dodatni izvor prihoda mora biti marketing kluba, a valjanog marketinga nema bez kvalitetne i profesionalne promocije. Klub mora imati redovito ažuriranu i sadržajnu web stranicu. Mora raditi na PR-u i marketinškoj komunikaciji na dnevnoj osnovi. Sljedeći korak bio bi osmišljavanje klupskih gadgeta i brandiranih suvenira koji bi se prodavali on line i, kada se za to osiguraju uvjeti, u za to određenim prostorijama Kluba.

Nit poveznica koja se podrazumijeva u svih 5 ovih elemenata jeste javnost rada i djelovanja. Klub ne smije plaćati cijenu ničijih skrivenih interesa bio to sportski direktor kluba, bio to bilo tko drugi. U radu se mora dogoditi pogrešaka u hodu, ali to smiju biti samo pogreške urađene u iskrenim namjerama za dobrobit kluba, nikada pogreške na štetu i nauštrb kluba i bilo kojeg njegovog segmenta, počevši od najmlađe rukometašice koja je prvi put uzela rukometnu loptu u svoje ruke, pa do kapetanke prve momčadi. Sa funkcijom dolaze odgovornosti, a javnost rada znači da nema bojazni od bilo koga, te znači da se pošteno i transparentno djeluje za dobro svakoga onoga tko drži do imena Zrinjskoga i tko je imalo, makar samo navijački, vezan za rad HŽRK Zrinjski. Javna objava ovih ciljeva i preduvjeta dokaz je da od početka krećem u ovo na način na koji se zalažem.

Damir Kljajo Ćalta