Torcida slavi 69. rođendan: Za Hercegovina.info govori unuk legendarnog Frane Matošića

Torcida, rođendan Torcide, Frane Matošić, Frane Dražen Spain

Na današnji dan prije 69. godina, točnije 28.10.1950. u Splitu je osnovana splitska Torcida, dan prije utakmice s Crvenom Zvezdom. Osnivanju Torcide prethodilo je organizirano navijanje još od osnivanja Hajduka 1911. godine. Prvi organizirani odlazak navijača na domaće gostovanje zabilježeno je 1927. protiv HAŠK-a u Zagrebu, a na inozemno gostovanje 05.09.1937. protiv Rome u Rimu.

Torcida,rođendan Torcide,Frane Matošić,Frane Dražen Spain

Najstariju navijačku skupinu u Europi osnovali su dalmatinski studenti u Zagrebu, Vjenceslav Žuvela, Ante Ivanišević, Ante Dorić i još neki, a prema riječima Ante Dorića glavni podstrek dao im je Bajdo Vukas koji je oduševljeno pričao o atmosferi na brazilskim stadionima. Splitski studenti koji su studirali u Zagrebu željeli su napraviti dotada neviđen spektakl kako bi pomogli igračima Hajduka u čemu su i uspjeli.

Nastala je Torcida zbog nepravdi FSJ prema Hajduku. Beogradske vlasti stvorile su famu da se radi o fašističkoj organizaciji, te su nakon poraza Crvene Zvezde, koji im je teško pao, zabranili ime i djelovanje Torcide. 

Bez obzira na zabranu, navijači Hajduka nastavljaju pratiti i bodriti svoj klub na svim utakmica tijekom 60-ih i 70-ih godina.

Torcida,rođendan Torcide,Frane Matošić,Frane Dražen Spain

Torcida 60-ih godina

Pojavom hrvatskog proljeća početkom 70-ih, ponovo se rasplamsava nacionalni naboj koji je tinjao u srcima Hajdukovih navijača. Pojavljuju se zastave navijača s ucrtanim izvornim grbom Hajduka u kojem se unutar plavog kruga nalazi Hrvatski grb. Poznat je iz toga vremena silan bunt i višednevne demonstracije koji je (zbog registriranja prekinute utakmice Hajduk – OFK Beograd 0:3) rezultirao bacanjem automobila s beogradskim tablicama sa splitske Rive u more.

Krajem ’70-ih jedan dio ultrasa izdvaja se neformalna skupina Nesvrstani, koji su na rukavima jeans jakni isticali svoj znak, na kojem su uz slovo “N” i crveno-bijelo-plavu oznaku stajale riječi “Patria nostra” (“Naša domovina”). Tijekom 1978. i 1979. sastajali su se u jednoj prostoriji u užem središtu grada, na zidu koje je bila obješena hrvatska trobojnica.

Torcida,rođendan Torcide,Frane Matošić,Frane Dražen Spain

Vjenceslav Žuvela

Sve ostalo je povijest. Već 69. godina Torcida vjerno prati Hajduka i u dobru i u zlu i u porazima i pobjedama, ili kako sami kažu "I kad gube i kad tuku, uvjek vjerni svom Hajduku!"

Jedan od onih koji ne propušta utakmice Hajduka na sjeveru Poljuda je i Frane Dražen Spain, unuk legendarnog kapetana Hajduka Frane Matošića.

Torcida,rođendan Torcide,Frane Matošić,Frane Dražen Spain

Frane Dražen Spain govori na predstavljanju monografije "Najveći kapetan" / FOTO: dalmatinski portal

-Što reći o Torcidi, a ne povezat s ljubavlju, dišpeton, i ponosom. Cijeli Hajdučki puk od rođenja do smrti, muško, žensko, mlado staro, svi su jedinstveno, prkosno, vezani istom ljubavlju s voljenim klubom. Sićan se didinih riči, koje je više puta spomenuo:

Torcida,rođendan Torcide,Frane Matošić,Frane Dražen Spain

Frane Matošić

"Borili smo se, davali cili sebe za Ajduka, a bili smo gladniji i jadniji od klubova iz velikih gradova. Kad izgubimo utakmicu imali smo sram doći na oči navijačima koji su živili za Ajduka, za nas igrače. Naše utakmice bile su im praznik i kako se nedat cili da pobidiš", govorija mi je dida, kaže za Hercegovina.info Frane Dražen Spain unuk legendarnog Frane Matošića.

Što za vas predstavlja Torcida?

-Za mene je Torcida zadnji branik obrane jedinog nam i najdražeg kluba, i to se više puta dokazalo. S ponosm mogu istaknuti da smo moj sin i ja redoviti posjetioci ulaza L na Poljudu, uvik naoružani dresovima i obilježjima našeg kluba. Prepuni emocije, gladni pobjede. Čestitan našoj starici, ali zauvik mladoj, 69. rođendan i neka kao i Hajduk, Torcida živi vječno, zaključio je u razgovoru za Hercegovina.info Frane Dražen Spain.