Tko je Martin Rafelt, Hajdukov taktičar i videoanalitičar iz Njemačke

Martin Rafelt
... Poljud pomagati u radu omladinskog  pogona "bijelih", zadužen je za B momčad, te selekcije do 19, 17 i 15 godina... Ako ga zamoli trener Željko Kopić za pomoć pri prvoj momčad, nije zabranjeno, ali zasad nije ni planirano.

Dolazak Rafelta je ideja i realizacija Krešimira Gojuna, voditelja Akademije kojega prati glas hvale kako prati sve moderne trendove. A i trener juniora Mario Despotović dao je ruke za angažman Nijemca, piše Slobodna Dalmacija.

Što bi rekao barba Luka?

Možemo pretpostaviti kritike starijih, okorjelih ili okoštalih: doveli su mladog Nijemca u omladinski pogon?! Nikad nije igrao balun, pa da im on priča o taktici?! Što bi o tome (iz)govorili Luka Kaliterna, Ante Mladinić ili Tomislav Ivić?!
A Stanko Poklepović, s guštom će pročitat ovaj tekst.

Kad su oni radili i mučili se, tragali za idejama i često bivali ispred svoga vremena, lap-top je bio misaona imenica, nedokučiv poput mobitela.

- Neka vam taj Rafelt smisli spiralnu impostaciju - ka' da čujemo grintanje šjor Špace!

Međutim, nećemo se vatat u te zamke priče "kako je to nekad bilo". Sve je drugačije.

Novost je za naše prilike da se sa strane dovodi ne trenera, nego taktičara, video-analitičara i to ne za prvu momčadi, nego da djecu podučava! Evolucija nogometa, herr Martin ne može škodit, može samo pomoći...

Nijemac, dakle, ima 27 godina, mlad je, neoženjen, roditelji u Dresdenu, on odjednom u Splitu. Možemo li reći da je oženio balun? Bit će vremena za sve.

Nikad nije igrao nogomet, studira statistiku na Sveučilištu u Dortmundu, a paralelno s tim, s grupom istomišljenika tvorac je portalske stranice spielverlagerung.com, na engleskom jeziku, odnosno sve to pa ‘.de', za one kojima je njemački blizak.

- Vi za to zacijelo niste ranije čuli, ali ta stranica već godinama ima milijunske ulaze - objašnjava nam Despotović.

Nismo, priznajemo. Sve do dolaska Martina u Hajduk.

- Ja sam tu da pomognem analizama, snima se svaki trening mlađih uzrasta, pa se onda uz video komentira u kino-dvorani. Dvorana je puna po cijeli dan, stalno se nešto gleda.

Kako vam izgleda radni dan?

- Dođem u klub oko osam ujutro. Onda su treninzi, pa rasprave, popodne uvijek isto. I tako nam prolaze po cijeli dani.

Niste stigli ni grad pogledati?

- Malo jesam, minimalno. Sad sam prvi put baš u Splitu, kao turist dolazio sam u Dubrovnik i u Supetar na Braču. Sad sam ovdje u poslu i bit će vremena i za grad. Vidio sam da treneri u Hajduku rado diskutiraju sa mnom, upijaju moje ideje i viđenja i mislim da je to sjajno.

Napisao knjigu o Kloppu

Uskočio je Despotović, priča :

- Ja sam mnogo godina provodio na edukacijama nogometa, živio sam i u Rimu i u Kanadi i u Düsseldorfu. Vidio sam stranicu na internetu na kojoj se stalno bistri nogometna problematika, taktika i analiziraju utakmice. Spletom okolnosti dobar sam prijatelj i s Reneom Marićem, čuli ste za njega?!

Nismo, skrušeno priznajemo.

- E, Rene Marić je taktičar u Red Bull Salzburgu i velike uspjehe ta momčad duguje upravo njegovim analizama. On je porijeklom iz Trpnja, na Pelješcu. I voli Hajduk. A meni je govorio, ako nekome priznaje da nogometnu taktiku pozna bolje od njega samoga, onda je to Martin Rafelt!

Rafelt se gotovo zacrvenio dok je ovo slušao, pa se vraćamo njemu da nam priča o sebi:

Znamo da ste napisali knjigu o Jürgenu Kloppu?

- Da, napisao, sam, pratio sam Kloppa što sam mogao bliže...

Pa je li pročitao knjigu?

- Nadam se da jest. Ja sam dublje u svijet nogometa ušao kao suradnik Thomasa Tuchela u Mainzu, došao je do mene preko interneta i onda sam mu snimao utakmice, analizirao. Da, kasnije će Tuchel naslijediti Kloppa na klupi Borussije iz Dortmunda.

A nije vas Klopp pozvao u stožer kad je vidio knjigu?

- Ha, ha, ha, nije... Znate kako Klopp kaže, njih trojica u njegovu stožeru, tri tijela jedan trener. Peter Kravitz koji mu pravi analizu, on i pomoćnik mu Željko Buvač!

Ispričajte nam malo i o sebi. Niste igrali nogomet?

- Na žalost ne, zapravo htio sam, u rodnom Dresdenu, ali su me ozljede mišića i koljena odagnale. Tada sam odselio u Dortmund, studirati.

Ako taktiku imate u malom prstu, kad će Borussia opet biti prvak ili netko drugi a da nije dosadni Bayern?!

- To je pitanje novca, moći da se kupe najbolji igrači.

Svi sustavi su prevaziđeni

Jeste li zagovornik 4-4-2 sustava ili njemačkog stila 3-5-2? Što Hajduku predlažete da uči od malih nogu?

- Sustavi su nadmašeni, 4-4-2 ne postoji, pogotovo ne klasično, nikako! Došli smo do zadnjeg stadija nogometnog razvoja.

Kako to mislite?

- Atletski, fizički, igrači su dovedeni do najviše razine, pitanje je napretka samo u tehnici. I kako se postaviti na terenu. Dolazi vrijeme da će na svakoj poziciji u momčadi morati igrati savršeni tehničari. Prije ste imali dva-tri umjetnika, a dolje u obrani stoper kao nekoć Adams, neka nabija lopte. Sad svi moraju sve znati igrati!

Lijepo zvuči, utopistički, kao da slušamo Nizozemca Rinusa Michelsa i njegov totalni nogomet s početka sedamdesetih.

Savršena taktika Cityja i Liverpoola

- Sve ide u tom smjeru.

Koji su igrači taktički najjači?

- Moj Nijemac Toni Kroos i Španjolac Sergi Busquets. U prvu momčad Hajduka ne bih ulazio s komentarima.

Koja je liga taktička najpotkovanija? Talijanska?

- Ne, Talijani su samo usavršili obranu. A što ćemo kad imamo loptu? Tu su Španjolci najjači, njihov situacijski početak napada, kuda s tom loptom... Njemačka je bila u prednosti jer je forsirala pressing i odmah napad na loptu, međutim to sad svi već rade. U Engleskoj je zamro njihov klasični stil igre, jer su treneri odreda stranci.

Tko će biti klupski prvak Europe, odnosno čija je taktika najbliža savršenstvu?

- Manchester City i Liverpool.

Zar nema Liverpool baš užasnu obranu?

- Da se to posložiti u najbitnijim utakmicama. Taktika je njihova snaga. Tu su još Bayern, Barcelona i Real Madrid jer imaju individualce.

A prvak svijeta u Rusiji?

- Favoriti su Francuska, Brazil, Njemačka i Španjolska. Oni imaju uređenu igru.

Ništa Argentina? Messi?

- Ni blizu nije taktički dotjerana kao ostali rivali.

Koliko ćete ostati u Hajduku?

- Tek sam došao. Tko zna... Vidim da me ljudi uvažavaju, naši dani ispunjeni su maksimalno, uživljeni smo svi da napredujemo, da se educiramo...

Despotović: Gojunu je sinulo...

Despotović nam objašnjava:

- Znate kako se to sve dogodilo... Krešo (Gojun, op. a.) sastavlja tim ljudi. I stalno sve prati, na internetu je po cijeli dan, sve te stručne pomake poznaje... U razgovoru smo on i ja spominjali i taj njemački portal koji se redovito prati, ja sam spommenuo da poznam Martina Rafelta. A da ga pozovemo, sinulo je Kreši...

- Naravno, složio sam se. Uvjeren sam da od zajedničkog posla možemo imati samo korist - rekao nam je Despotović.

Iz Dresdena, kao i Fomitschow

Martin Rafelt je iz Dresdena. Baš kao i Andre Fomitschow:

- Da, nevjerojatno. Zatekao sam tu svog sugrađanina, vršnjaka.

Martin ne pamti Istočnu Njemačku, samo ujedinjenu. Ali pozna okolnosti. Dodajemo mu da je slavni Helmuth SchÖn bio iz Dresdena. Otišao je golobrad u zapadni dio Njemačke, tamo postao selektor izuzetno poznat. Svjetski prvak iz 1974.

- Nije samo SchÖn iz Dresdena, to je i Mathias Sammer, još mu je tata Klaus igrao za reprezentaciju DDR-a. I Dynamo Dresden, žuto crni dres. Sjeća ga se Martin iz priča starijih.

- Ja sam brzo pohrlio na studij u Dortmund, jer sam volio Borussiju. I oni su žuti-crni.

Pred nama je novo lice Hajduka, Martin Rafelt, taktičar, kao u jedrenju, svaki krstaš na America's cupu ima svoga mudraca.

Martin iz Dresdena, preko Dortmunda, Martin u Split. Neka mu je sa srećom. I neka je kino-dvorana poljudska puna, da se razglaba o balunu, na svim jezicima. Tko je stao lijevo, tko je stao desno.

Svakako bolje nego da zjapi prazna, od skupštine do skupštine.