Predstavljamo moguće protivnike HŠK Zrinjski u LP: Olimpija

Stadion HŠK Zrinjski, Liga prvaka
Olimpija Ljubljana

Kad pričamo o opasnim suparnicima, mogli bi u tu skupinu staviti i slovensku Olimpiju. Klub Milana Mandarića ove je godine osvojio prvenstvo ispred favoriziranog Maribora. Kad osvojite prvenstvo ispred suduionika LP onda mora da vrijedite. Ali definitivno ne kao Maribor. Ekipa je imala dosta sreće jer se Maribor u početnoj fazi prvenstva iscrpio upravo u utakmicama LP. Nekad najslavniji slovenski klub danas ipak većinom gleda u leđa u svim segmentima organiziranijem Mariboru. Tek dolaskom Mandarića i uplivom sviježeg kapitala Olimpija se izdigla i postala dostojan rival Mariboru. Osim ova dva kluba vrijedi istaći i vrlo dobre Domžale koje zapravo igraju najljepši, najlepršaviji i najubojitiji napadački nogomet.

Olimpija najčešće igra u 4-2-3-1 formaciji, igra jedan zatvoren, više defanzivni nogomet od kad je na klupu sjeo Bišćan koji je ovakav stil koristio i u Hr dok je vodio Rudeš s kojim je godinu dana ranije osvojio drugu HNL. Igra Bišćan u težim utakmicama i sa izmijenjenim 5-4-1 sastavom kako je igrao protiv Domžala i Maribora. Tako će gotovo sigurno igrati i europske utakmice u gostima. Bišćan je zaista perspektivan trener koji bi mogao izrasti u jednog od najboljih HR trenera. Zaista se vidi da zna raditi, da je skupio puno iskustva igrajući vani, a glavna mu je značajka ta što zaista kvalitetno zna izanalizirati protivnika i iskoristiti njegove najveće mane. To je upravo napravio s Mariborom prije par kola, ali i u zadnjem kolu s Domžalama. Uostalom u 36 utakmica primio je svega 17 golova, odnosno manje od 0,5 po utakmici. Europa im je ove godine počela traumatiično jer ih je izbacio osrednji finski VPS. Ipak je Bišćan tek stigao i te rezultate treba uzeti s rezervom. Bišćan je bio veliki forte ove ekipe. S obzirom da će euro utakmice Olimpija i pod Stolicom igrati zatvoreno opisat ću sastav koji bi mogao istrčati protiv nas u formaciji 5-4-1

 

Ivačič- prvi golman ekipe, dosta siguran, pouzdan,ali ne neka previsoka razina. Bišćan ga preferira unatoč dosta razvikanijim Vidmarom i velikim talentom Vodišekom koji ima sve predispozicije da bude reprezentativni kalibar. Vodišek je standardni član mlađih selekcija Slovenije. Ipak Bišćan je u Ivačiču vidio dobrog golmana što mu ovaj zaista vraćao kroz dobre i sigurne obrane. Vidjet ćemo što srpski trener misli o tome.

Davidson- ranije standardni reprezentativac Australije ove godine čak i ne ide na SP. Behich i Meredith su dobili prednost. Ipak ovo je jedan ozbiljan igrač koji je odigrao čak 23 utakmice za reprezentaciju, a ove godine je posuđen u Olimpiju iz Rijeke gdje su ipak u prednosti bili Leovac i Žuta. U Olimpiji je odigrao dosta dobro, kad se igra s 5 igrača u zadnjoj liniji on je taj tzv lijevi wing back. Igra dobro i naprijed i nazad, ali prioritet mu je ipak obrana. Zanimljiv ali ne kao prije. Pitanje je hoće li i ostati ili će ga Riječani povući. Igrao za klubove u Engleskoj (WBA, Huddersfield), Nizozemskoj te Portugalu. Opasan ali se da ukrotiti.

Uremović- stoper iz Dinamove škole, izrastao ove godine u jednog od najsigurnijih stopera u Sloveniji. Igrao za mlađe selekcije HR kao i za Dinamo II. Dokazao se u drugoj HNL, a sad izrastao u neizostavnog člana prvih 11 u Olimpiji.

Apau-Nizozemac koji je igrao u Waalwijku, Vendamu i belgijskom Wasterlou je po definiciji desni bek, ali u sustavu s 5 igrača pozadi igra desnog od 3 stopera. Počeo u Ajaxovoj školi, vrlo je pouzdan igrač koji je zaista bio jedan od oslonaca Bišćanove družine.

Ilič- dugogodišnji i neizostavni član slovenske reprezentacije danas je u godinama (35). Ipak, od kad je došao u Olimpiju postao je stup obrane ove ekipe. Vrlo visoki i snažni stoper karijeru je proveo igrajući za Domžale, Betis, Lokomotiv, Moskvu, pa ciparski Anorthosis, izraelski Hapoel, Partizan, Astanu, i japansku Urawu. Prvak je bio s Olimpijom, Domžalama, Partizanom, Astanom i osvajač kupa s Urawom. Ima veliko iskustvo, vrlo je bitan za mlađe momke u obrani, kapetan je ekipe i značit će im puno u europskom hodu ove godine.

Štiglec- Dino je izrastao u najboljeg beka u Sloveniji, u Olimpiji igra desno i lijevo, igra također najčešće na tzv wing back poziciji, ove godine ima 2 gola i 5 asistencija. Jedino Širok iz Domžala bi mu mogao konkurirati na ovoj poziciji. Dobar nazad, dobar naprijed, motorički prilično dobar, pokriva cijelu desnu stranu. Do sada igrao u HNL-u u Zagrebu i Belupu.

Kronaveter- ofanzivni vezni koji se i izvlači na lijevo krilo. Mariborčanin koji nikad nije zaigrao u Mariboru, ali je zato prošao drugu Bundesligu (Cottbus), kao i mađarski Gyor i rumunjski Ploiesti. Povremeni SLO reprezentativac je ove godine zabio 7 golova i imao 2 asistencije. Gdje god da je bio pod ugovorom bio je standardan što dosta govori o kvaliteti ovog igrača. Opasnost za naš klub!

Tomić- o njemu znamo sve pa nećemo previše. I u Olimpiji kao i u nas drži sredinu.

Čanađija- ovaj igrač je bio veliki talent HR nogometa, prošao sve selekcije, ali se pogubio. Ipak ove sezone je posuđen iz Rijeke te je bio vrlo standardan sa 35 utakmica, 4 gola i 3 asistencije. Posuđen, pitanje da li će ostati. Plemeniti def vezni koji ima dobru pas igru, a kao vrlo mlad je otišao u tada vrlo jaku Rijeku pa mu je tu zastao i razvoj. Iz Rijeke posuđen i u Speziu gdje je bio standardan. Moćan je i fizički te se savršeno uklapao u Bišćanopvu igru.

Alves- portugalski kreator je igrao za U21 reprezentaciju svoje zemlje, ali i za nekoliko portugalskih klubova. Ove godine 10 golova i 6 asistencija. Prva violina Olimpijinog sastava, jedan od najboljih igrača lige! Mijenjati ga može Miškić koji je prošao Dinamovu školu, ima nastupa za mlađe HR selekcije, igra centralnog veznog ali se i izvlači na krilo. Ove godine 4 gola i asistencija. Uz njega tu se mijenjaju i Savić koji igra na obe krilne pozicije i skupio je ove godine 4 gola i 5 asistencija, kao i Oduwa koji je nešto manje igrao. Ali Alves je zasigurno broj 1 ako bude zdrav.

Abass- u napadu igra vrlo potentni 19-godišni Ganac. Ove godine dao je 11 golova, dosta većih klubova već se zanima za njega i ne bi bilo čudno da ode već ovo ljeto za lijep iznos. On je vrlo pametna kupovina kakvu treba imati i Zrinja. Naime došao je za 150 k eura, najzanimljiviji je mladi napadač u Sloveniji i mogao bi dobro napuniti budžet Zmajčeka. Ujedno je i najveća napast ako ostane u klubu. Voimbergar i Benko su napadači koji mogu dati ruke, mjenjanju Abassa.

 

Zaključak: Sve u svemu Olimpija nema neke istaknute pojedince, ali je kao kolektiv vrlo opasna jer igra na rezultat. Vrlo neugodni Bišćan im je bio glavni forte i kad je izgledalo da je sve izgubljeno on je iz njih izvukao maksimum i uzeo bodove Mariboru i Domžalama u gostima te zasluženo osvojio naslov. S njima su naše šanse negdje na 40-45 % ako mi i oni ostanemo na okupu, dakle ipak dobre. Sad kad nema Bišćana možda će šanse biti i veće. Ovako, s obzirom da nemamo kreatora, odnosno veznjaka koji mogu dati kreaciju, oni bi bili blagi favoriti. Svakako su poželjnija opcija od Shkendije, ali lošija od svih ostalih.

by Galatamanijak/HERCEGOVINA.info