MOSTARSKI ZRINJSKI Gdje zapinje između juniora i seniora?

HŠK Zrinjski
Ilustracija/Hercegovina.info

Kristijan Stanić mladi nogometaš Zrinjskog, izazvao je zanimanje klubova iz Italije. Prepoznali su Talijani potencijal mladog Stanića kojeg je prvi u vatru gurnuo Blaž Slišković. Zavrijedio je Stanić svojim igrama i poziv za mladu selekciju Bosne i Hercegovine.

Svojevremeno je popularni Baka da prigodu i Marinu Galiću, mladom igraču koji na poziciji desnog bočnog igra u Interu iz Zaprešića.

Mnogi klubovi oslanjaju se na pogon iz vlastite omladinske škole. No, kakav je slučaj s klubom s Bijelog brijega?

U posljednjem desetljeću, Zrinjski je rezultatski bio odličan u omladinskim pogonima, no zašto su momci ponikli u Zrinjskom slabo priliku dobivali u seniorskom sastavu Plemića, kada se ispostavlja da su brojni od njih svoju kvalitetu dokazali i na većim pozornicama? Krenimo redom.

Goran Karačić

Odličan mladi vratar koji je debitirao za Zrinjski u srpnju 2015. godine protiv Olimpika, a samo godinu dana kasnije otišao je za pristojan iznos u Adanaspor. Branio je mlađi brat Igora i Ivana Karačića za mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine, a interes je svojevremeno za njega pokazivao i splitski Hajduk koji ga je želio vidjeti u svojim redovima.

Toni Šunjić

Možda i najjači izdanak omladinske škole pod Bijelim brijegom. Stasiti stoper napravio je odličnu karijeru. Nakon dresa s lentom, Šunjić je još branio boje Kortrijka, Zorya Luhansk, Kuban Krasnodara, Stuttgarta, Palerma, a sada je Šunjić član Dinama iz Moskve. Neizostavan je Šunjić i u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, bez obzira tko bio izbornik. Njegova vrijednost prema Transfermarktu je 2 milijuna eura.

Marin Aničić

Još jedan odličan i pouzdan stoper. Šest godina Aničić je proveo u omladinskim pogonima Zrinjskog. Trudom i zalaganjem stigao je do prve momčadi i postao njen neizostavan član. Primijetili su njegove igre i u dalekom Kazahstanu te 5. veljače 2014. godine Aničić prelazi u Astanu. Punih pet godina bio je stup obrane Astane, skupljao je iskustvo igranja u Ligi prvaka, da bi ovog ljeta prešao u Turski Konyaspor. Njegova vrijednost je 1,6 milijuna eura.

Mateo Sušić

Iako je prve korake napravio u Međugorju i Brotnju, veći dio omladinske škole prošao je u Zrinjskom. U Zrinjskom je igrao od 2010. godine do 2013. kada prelazi u Istru. Posebno se pamti njegova odlična partija u pretkolu lige prvaka protiv Slovana. Nakon Istre, Sušić prelazi u Energie Cottbus, a zatim u Cluj. Iz Cluja 2015. odlazi u Sheriff, gdje se zadržava četiri godine i stječe status kapetana. Proteklo ljeto Sušić se ponovno vratio u Cluj.

Zvonimir Kožulj

Zolja iz Bijelog polja, karijeru je počeo u Zrinjskom. Nisu pod Bijelim brijegom vjerovali u njega te je popularni Zvone otišao na Pecaru. Postao je nezamjenjiv igrač Širokog iz kojeg je sve češće dobivao pozive u državne selekcije Bosne i Hercegovine. Nakon Širokog Kožulj prelazi u Hajduk, gdje je također pružao odlične partije. No, nažalost dogodila mu se teža ozljeda, koja ga je udaljila na duže vrijeme od Bijelog dresa. U ljeto 2018. prelazi u Poljski Pogon i sve češće stižu vijesti o njegovim maestralnim potezima. Sve češći upiti stižu za njega iz Bundeslige i sigurno je kako će napraviti dobar transfer.

Hrvoje Miličević

Omladinsku školu prošao je u Zrinjskom, te je također svojim radom pronašao mjesto u prvoj momčadi Plemića. Primijetio je njegove igre i Niko Kovač koji je svojevremeno bio izbornik mlade Hrvatske reprezentacije, te je Miličevića pozivao u više navrata. Pratili su Miličevića i u Italiji, te u sezoni 2014/2015 prelazi u Pescaru. Miličević razvoj u Italiji zakočila je teža ozljeda koja ga je na duži vremenski period udaljila s terena. No, prošle godine skrasio se u Kazahstanskom Aktobeu.

Marko Martinović

Veliki talent posjeduje ovaj mladić, koji je iz omladinske škole Zrinjskog prešao najprije u Hajduk, a zatim u veliku Benficu. Dvije godine zadržao se u omladinskoj školi kluba iz Portugala, da bi se u ljeto 2018. vratio u Hajduk gdje pokušava naći svoje mjesto pod suncem.

U posljednje vrijeme priliku dobiva i mladi Gabrijel Čoko koji sve više pokazuje kako za njega ima mjesta u momčadi Mladena Žižovića, a na popisu priprema za nastavak sezone našlo se još nekoliko juniora koji su se istakli u UEFA Youth League.

Sve ovo kazuje nam kako se u omladinskoj školi Zrinjskog stvaraju i mogu stvoriti veliki igrači. Pitanje je samo zašto tako teško dobivaju priliku u prvoj momčadi?