HŠK Zrinjski: Utakmica u Skoplju mogla bi usmjeriti sezonu

nk inter, HŠK Zrinjski, Stadion HŠK Zrinjski, domjenak HŠK Zrinjski, Stadion HŠK Zrinjski
Teorija, taktika, treninzi, uigravanje, u Zrinjskom ovog četvrtka na sve to mogu zaboraviti, jer prvih službenih devedeset minuta nove sezone reći Plemićima jesu li sve to dobro napravili. Ako jesu, odlično. Uzvrat 1. kola kvalifikacija Europske lige sa Akademijom Pandev u Mostaru 18. ovog mjeseca bit će lakši. Ako nisu, nervoza bi se mogla uvući u klub i momčad i već u toj ranoj fazi sezone dosta toga pokvariti.

Tri provjere

Tri je utakmice odradio Zrinjski na putu do Skoplja. Slovenski drugoligaš Krško palo je golovima Miljana Govedarice, Eldina Mustafića, Staniše Mandića i Ivana Lendrića (2) - završilo je 5:1, a zanimljivo da su Plemići u prvih petnaest minuta promašili ne jedan, nego dva kaznena udarca - zapucali su ih Šovšić i Hadžić U Zaprešiću - poraz od Intera 1:2.

Možda je i bolje da je u drugoj od tri provjere uoči novog izlaska na europsku scenu došao taj rezultat. Prizemljenje je, rekli bismo, došlo u pravom trenutku - prije generalke za Akademiju Pandev u 1. kolu kvalifikacija za Europsku ligu. Sa penala je za Zrinjski pogodio Šovšić. A u generalnoj probi - Zrinjski je pobijedio Muru 2:1. U odnosu na Inter, trener Hari Vukas promijenio je samo vratara. Umjesto Solde na gol je stao Brkić, a ostatak startne postave izgledao je ovako: Kadušić, Jakovljević, Barbarić, Rugašević - Rustemović - Mandić, Čurjurić, Šovšić, Govedarica - Hadžić. Hadžić je zabio prvi gol priprema, Rugašević autogol, posao je završio Barišić.

Novaci i pojačanja

Zrinjski je, ne da se zaključiti iz startne postave kontra Mure, dosta mijenjao. Tako su došli Kenan Topolovoć, Jasmin Čeliković, Mario Tičinović, Damir Zlomislić, Anoruo Uche, Tomislav Barišić, Miljan Govedarica, Irfan Hadžić, Ivan Lendrić, s posudbe je vraćen Eldin Mustafić. Svi oni nisu pojačanja, kontra Mure samo su ofenzivci Govedarica i Hadžić startali, a ta postava iz generalke očekuje se i u Skoplju. Generalno, Zrinjski se pojačavao s fokusom na napad, i u toj liniji trener Hari Vukas zaista ima dosta rješenja, no došlo je i igrača za svaku drugu liniju, a svi novaci nisu registrirani za 1. kolo kvalifikacija u EL. Nisu između ostalih Zlomislić i Tičinović, a sa njima bi, vjerujemo sve to djelovalo još ozbiljnije - ipak, ostaje mogućnost njihove naknadne prijave. Treba znati da su oni došli zadnji, da ih Vukas nije imao na raspolaganju cijelo vrijeme priprema, ali možda svejedno uskoče.

Akademija se već naigrala

A Makedonci su naspram tri provjere Zrinjskog odigrali čak šest utakmica. Počeli su pobjedom nad Lokomotivom iz Plovdiva (1:0), u drugoj su utakmici dobili i njihove zemljake, ekipu Beroe (2:0), nakon čega ih je s 3:2 savladala Slavia iz Sofije. Kontra Academice Clinceni nije bilo pobjednika (1:1), Teuta iz Drača bila je bolja s 4:1. Na kraju niza s druge strane travnjaka našao se bugarski klub Vitosha Bistritsa, golova nije bilo. Za klub čiji je vlasnik i dalje aktivni makedonski internacionalac Goran Pandev tri je od šest golova Akademije zabio Ljupče Doriev (jedan s penala), zabijali su još Tomče Ilijev, Aleksandar Mišov te mlađi brat vlasnika kluba, Saško. Slavia iz Sofije zabila si je autogol.

22. protivnik, možda 7. žrtva

A ta Akademija, mladi makedonski klub kojem će ovo biti europski debi, bit će 22. rival Zroinjskog, nakon Frolunde, Dudelangea, Marsaxlokka, Maccabija iz Petah Tikve, Partizana, Rabotničkog (dosad jedinog makedonskog rivala), Vaduza, Brage, Slovana, Tobola, Tre Pennea, Odensea, Santa Colome, Boteva, Maribora, Širaka, Legije, opet Maribora, Spartaka, Vallette, Ludogoreca. Od svih njih Mostarci su kući poslali Marsaxlokk, zahvaljujući beogradskim navijačima Partizan, Vaduz, Tobol, Tre Penne, Santa Colomu i u zadnjih šest godina - još samo Vallettu prošlog ljeta. Ispao je Zrinjski u zadnjoj europskoj kampanji od Spartaka iz kvalifikacija za Ligu prvaka, ali zahvaljujući UEFA-i nije otišao kući, nego u 2. kolo kvalifikacija za EL.

Ovog ljeta nema pomoći UEFA-e

U ovoj zadnjoj rečenici dolazimo do bitne razlike između prošlog i ovog europskog ljeta Zrinjskog - ovog puta neće biti pomoći UEFA-e, odnosno ispadanje će značiti ispadanje, a tu dolazimo do onog uvoda i značaja prve utakmice s Akademijom. Ostao bi Zrinjski bez solidnog novca, Plemići bi podbacili po pitanju ciljeva i očekivanja, sve bi se to moglo odraziti i na kemiju s novim trenerom Vukasom, Splićaninom koji je u Zrinjski došao s iskustvom rada u Galatasarayu, koji je obećao napadački nogomet. Ne kažemo da bi poraz u Skoplju značio i kraj, ali bilo bi jako teško vratiti se u Mostaru...

To je ona crna varijanta. No što kaže ona svjetlija? Pobjeda u Skoplju otvorila bi vrata drugog kola kvalifikacija za EL, a konačni prolaz bi digao samopouzdanje, budžet, možda i očekivanja za dalje. A dalje čeka Utrecht - u utakmicama u kojima će Mostarci sigurno izgubiti status favorita.

Kadar za Akademiju Pandev

Vratari: Ivan Brkić, Antonio Soldo, Kenan Topolović
Braniči: Renato Gojković, Jasmin Čeliković, Tomislav Barbarić, Pero Stojkić, Tomislav Barišić, Dario Rugašević, Slobodan Jakovljević, Advan Kadušić
Vezni: Ivan Čurjurić, Frane Čirjak, Damir Šovšić, Samir Pezer, Igor Savić, Edin Rustemović
Krilni: Kristijan Stanić, Marko Bencun, Staniša Mandić, Miljan Govedarica
Napadači: Irfan Hadžić, Ivan Lendrić

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

Zrinjski u lipnju/srpnju
25. 06. Krka 5:1
29. 06. Inter 1:2
03. 7. Mura 2:1
11. 07. Akademija Pandev
18. 07. Akademija Pandev
20./21. 07. Sarajevo
25. 07. Utrecht (?)
28. 07. Velež