Hrvatska počela pripreme za Europsko prvenstvo

U 13 sati u zagrebačkom hotelu Sheraton okupilo se 10 igrača koji su ozlijeđeni, ranije im je završila sezone ili su poput igrača Dinama imali nešto lakši ritam. Na prozivci su se pojavili Kelava, Blažević, Vrsaljko, Vida, Schildenfeld, Šimunić, Kranjčar, Badelj, Mandžukić i Eduardo. Iličević i Kalinić su još na putu, no stići će večeras u Čatež, dok je Ćorluka dobio slobodno prijepodne i također će se pojaviti u Čatežu.

"Današnjim okupljanjem počeli smo i službeno pripreme za europsko prvenstvo premda smo naše pripreme započeli još nakon utakmice s Turskom te nakon ždrijeba kada smo krenuli analizirati igru naših suparnika i slagati širi popis kandidata. Reprezentacija će se okupiti dva puta, danas i u nedjelju, a jedino će nam se Olić, Pranjić i Pletikosa zbog obveza u svojim klubovima kasnije pridružiti", kazao je izbornik Slaven Bilić.

U Zagrebu se danas trebao pojaviti i Dejan Lovren, no ostao je u Lyonu kako bi nastavio s terapijama ozlijeđenog stopala. Reprezentaciji bi se trebao priključiti idućeg tjedna.

"Njegova situacija nije sjajna, ali je obećavajuća. Počeo je lagano trčati na pokretnoj traci i trebao bi nam se pridružiti u idući ponedjeljak ili utorak. Nezahvalne su prognoze, ali moglo bi to biti ok", dodao je izbornik.

Reprezentativci odmah odlaze u Čatež gdje će boraviti do petka. Subota je slobodan dan, a u nedjelju se nastavlja s pripremam, ali u Rovinju gdje bi se trebao pridružiti i ostatak ekipe. Čekat će se tek Olić i Pranjić koje u subotu u Munchenu očekuje finale Lige prvaka protiv Chelsea, a potom i prijateljska utakmica Bayerna i Nizozemske, te Pletikosa koji 19. i 22. svibnja s Rostovom igra utakmicu za ostanak u prvoj ruskoj ligi.

"Nakon priprema u Rovinju očekuje nas prijateljska utakmica protiv Estonije u Puli, nakon čega nastavljamo s pripremama u Bad Tatzmannsdorfu. U Austriji ćemo boraviti tjedan dana, zatim odlazimo u Oslo na prijateljsku utakmicu protiv Norveške koja je na rasporedu u subotu 2. lipnja. Po povratku u Zagreb igrači će dobiti slobodno, a odlazak u Poljsku je predviđen 5. lipnja," ukratko je Bilić skicirao plan priprema.

Kako svi igrači nisu imali istu sezonu stožer 'Vatrenih' je za svakog igrača načinio plan priprema. Dio igrača je imao napornu sezonu, drugima nedostaje minutaža, a probleme predstavlja i dosta ozlijeđenih. Međutim Bilić smatra kako to nije nerješiv problem.

"Sličnu situaciju smo imali i uoči EP-a 2008. godine pa smo uspješno riješili sve probleme. Pokušat ćemo što više trenirati svi skupa, a dio igrača će raditi po različitom programu," zaključio je hrvatski strateg.

Na današnjem okupljanju u zagebačkom hotelu Sheraton pojavilo se deset igrača među kojima i veznjak Tottenhama Niko Kranjčar.

"Ključna je utakmica protiv Irske. Bilo bi sjajno kada bi otvorili prvenstvo pobjedom," kazao je Kranjčar, te dodao: "Imamo kvalitetnu momčad i uz malo sreće mogli bi daleko. Ako uđemo u četvrtfinale dalje je sve otvoreno."

Veznjak Tottenhama je naglasio kako će igrači sasvim sigurno imati veliki motiv jer nisu bili na posljednjem velikom natjecanju, svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

"Propustili smo zadnje svjetsko prvenstvo i to nam je motivacija više za ovaj Euro," naglasio je Kranjčar koji je zadnju utakmicu odigrao 9. travnja, a zatim je na treningu ozlijedio koljeno. Na pitanje kakvo je njegovo zdravstveno stanje, kratko je odgovorio.

"Ne znam, vidjet ćemo. Nadam se kako će do EP-a sve biti OK."

Kranjčar smatra kako Bilićev odlazak s izborničkog kormila nakon EP-a neće utjecati na hrvatsku igru. "Bilić odlazi u veliki klub i želim mu svu sreću," poručio je Kranjčar.

Među igračima koji se danas okupili u Zagrebu bio je i napadač Šahtara Eduardo da Silva. Propustio je posljednjih mjesec i pol dana zbog ozljede lože, no ona je sada stvar prošlosti.

"Posve sam se oporavio, no nedostaje mi utakmica u nogama. Do prvenstva ima još dovoljno i vjerujem kako ću se vratiti u formu. Imamo dovoljno vremena kako bi posložili igru," kazao je Eduardo koji također ključnim smatra otvaranje prvenstva.

"Protiv Iraca smo favoriti, a onda bi se otvorio i put za drugi krug. Vjerujem kako možemo proći skupinu, a onda tko zna, možda i do finala.

Bilić je na pripreme pozvao petoricu napadača, osim Eduarda tu su i Mario Mandžukić, Nikica Jelavić, Ivica Olić i Nikola Kalinić. "Svi se nadamo mjesto u momčadi, no izbornik će odučiti tko će igrati," zaključio je Eduardo.

Fena