Džeko i Vučinić predvodit će napad pred TV ekranom idućeg ljeta

Premda su se ovaj put na Euro plasirale sve velike reprezentacije (nije se dogodilo da izostane, na primjer, jedna Engleska kao u Austriji i Švicarskoj 2008.), ipak je dosta nogometaša koji igraju u najvećim europskim klubovima ili ih, pak, ovi tek namjeravaju dovesti, a neće zaigrati na europskoj smotri.

I u povijesti je uvijek bilo sličnih slučajeva, a najbolji primjer za to je Ryan Giggs, legenda Manchester Uniteda koji sa svojim Walesom nikada nije uspio osjetiti slast velikoga natjecanja. Sličan je primjer bio još jedan Velšanin, Ian Rush, veliki napadač Liverpoola i Juventusa iz 80-ih i početka 90-ih godina prošloga stoljeća.

Ukrajinac Andrij Ševčenko osjetio je veliko natjecanje tek kao 31-godišnjak, kada je s reprezentacijom dospio do četvrtfinala Svjetskoga prvenstva 2006. u Njemačkoj. Prethodno, dok je igrajući za Milan bio jedan od najboljih igrača na svijetu i osvajao klupske trofeje, propuštao je svjetska i europska prvenstva, Ukrajinci su tih godina tri puta uzastopno zapeli u dodatnim kvalifikacijama. Zahvaljujući domaćinstvu, Ukrajincima će predstojeći Euro biti prvi na kojem će nastupiti, a na njemu bi već kao veteran trebao zaigrati i Ševčenko (sada mu je 36. godina na plećima).

U svakome slučaju, i ovaj put se od europskih igrača koji neće nastupiti na Euru 2012. može složiti respektabilna momčad koja bi bila tvrd orah bilo kojoj reprezentaciji, i u kojoj čak nema mjesta za neke uzdanice najvećih klubova. Uzevši u obzir vrijednosti igrača na Transfermarktu, najskuplji europski nogometaš koji neće vidjeti Ukrajinu i Poljsku je Srbin Nemanja Vidić, stoper Manchester Uniteda koji vrijedi čak 37 milijuna eura. Vidić se nakon neuspjeha u kvalifikacijama oprostio od reprezentacije, no da su se uspjeli plasirati sigurno bi igrao u Ukrajini i Poljskoj. I druga najveća zvijezda dolazi iz bivše nam zajedničke države, i također igra u Manchesteru, ali u Unitedovu rivalu Cityju. To je reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Džeko, čija se vrijednost procjenjuje na 28 milijuna eura.

Euro će propustiti i Velšanin Gareth Bale, igrač Tottenhama za kojega su najveći klubovi zagrizli gotovo kao i za Luku Modrića, no Harry Redknapp ga, kao ni našeg reprezentativca, ne pušta. Bale je još mlad, ima 22 godine i može se nadati da će izbjeći sudbinu Giggsa, odnosno da će u svojoj karijeri barem jednom s reprezentacijom okusiti slast velikoga natjecanja.

U našoj "idealnoj jedanaestorici" onih koji će propustiti Euro samo dvije reprezentacije imaju po dva predstavnika. To su Srbija i Belgija. Osim Vidića, tu je stoper Chelseaja Branislav Ivanović, a Belgijance predstavljaju dva mlada igrača, 25-godišnji branič Manchester Cityja Vincent Kompany i pet godina mlađi vezni igrač francuskog Lillea Eden Hazard. Ovaj potonji možda još nije poznat svim ljubiteljima nogometa, no mladoga 20-godišnjaka prati "pola Europe", a za sada se čini kako će od sljedećega ljeta prijeći u Real Madrid.

Što se tiče klubova, gradski rivali iz Manchestera, United i City, imaju po dva igrača u našoj jedanaestorici - Vidića i Škota Darrena Fletchera, te Kompanyja i Džeku. "Na klupi" su ostali pouzdani igrači najvećih klubova Bayerna, Chelseaja i Manchester Cityja, a ima i onih koji nisu našli mjesto niti "među osamnaest": na primjer Turčin Hamit Altintop iz Real Madrida, ili Švicarac Stephan Lichtsteiner iz Juventusa...

Sve u svemu, zbrojimo li tržišnu vrijednost najbolje jedanaestorice koja neće zaigrati na Euru 2012. u Ukrajini i Poljskoj, dobit ćemo iznos od preko 250 milijuna eura, a pridodamo li im sedam "pričuva", doći ćemo do gotovo 350 milijuna eura.

izvor: slobodna dalmacija