FOTO/VIDEO  Šokantna smrt zasjenila veliki uspjeh hrvatskog sporta!

taekwondo turnir Mostar
Lucija Zaninović je nakon pobjeda protiv Španjolke i Britanke predala finalnu borbu zbog manjih zdravstvenih problema kako ne bi ugrozila nastavak turneje u Bahreinu i UAE dok je Ana Zaninović nakon uvjerljivih pobjeda protiv reprezentativki Konga i Egipta u finalu poražena od reprezentativke Turske 13:10. Ovim rezultatima treba biti i više nego zadovoljan jer su se obje sestre na tatami vratile nakon višemjesečnih izbivanja zbog puknuća zadnje lože (Ana Zaninović) i virusa sličnog mononukleozi koji je sa sportskih terena udaljio Luciju.

Kao što je već poznato, sustav taekwondo kvalifikacija za plasman na Igre se dosta promjenio i bodovi se sada skupljaju kroz cijeli četverogodišnji ciklus. Tako će se za odlazak u Rio zbrajati 25% bodova osvojenih u 2012. godini, 50% bodova osvojenih 2013., 75% bodova osvojenih u 2014., te 100% bodova iz 2015.

Najviše bodova donose medalje na svjetskim prvenstvima, grand prix mastersima i finalnom grand prix turniru, nakon toga europsko prvenstvo te potom G2 i G1 turniri. Prvo mjesto na G2 turniru nosi 20 bodova, drugo 12 i treće 7,2 dok se G1 turniri boduju 10 bodova, 6 bodova i 3,6 boda. Ana i Lucija su tako srebrnim odličjima osvojile velikih 12 bodova s kojima će sigurno popraviti ili barem učvrstiti svoja mjesta na WTF-ovim rang ljestvicama.

Ana i Lucija Zaninović se trenutno nalaze na šestim mjestima u olimpijskom rankingu sa osvojenih 112 odnosno 103 boda uz napomenu da je to posebna ljestvica u kojoj se spojene po dvije susjedne kategorije. Ana je u svojoj kategoriji do 53 kilograma druga na svijetu, a Lucija u kategoriji do 49 kilograma treća.

Arapska turneja se nastavlja G1 turnirima u Bahreinu i Ujedinjenim arapskim emiratima, a s obzirom na situaciju u Egiptu i događaje u Luxoru svi žele što prije pobjeći iz te zemlje. Najprije je na tatamiju umro mladi turski reprezentativac, juniorski prvak Europe, Seythan Akbalik od posljedica srčanog udara. Mladić je, po neslužbenim informacijama, imao srčanu manu zbog koje je čak pauzirao dvije godine od bavljenja sportom. Nakon toga se u Egiptu dogodio i teroristički napad na turistički autobus u kojem su poginula četiri državljana Koreje.

Iz Egipta se javio hrvatski izbornik Toni Tomas.

"U trenutku smrti turskog reprezentativca bio sam na tribinama, a Ana i Lucija u dvorani za zagrijavanje i poslije je bilo dosta mučno i teško nastaviti natjecanje i koncentrirati se na borbe. S obzirom na cjelokupnu situaciju u Egiptu i napad na autobus sa turistima iz Koreje jedva čekamo odletjeti iz Egipta u Emirate", rekao je Toni Tomas.

Sportski.net/Vlm/T.H.