ŠTO SE DOGAĐA NA BLISKOM ISTOKU Izrael i Hamas nastavljaju ratovati, a Egipat se priprema za mirovni samit

Rat Izrael Palestina
Anadolu agency

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će se Izrael "boriti do pobjede" u Gazi, signalizirajući da nema stanke u bombardiranju nakon što je Hamas oslobodio dvije američke taokinje, a Egipat se priprema održati mirovni samit.

Islamistička skupina Hamas oslobodila je jučer dvije američke taokinje, majku i kćer Judith i Natalie Raanan. "Dvije taokinje su kod kuće. Ne odustajemo od napora da vratimo sve otete i nestale ljude", rekao je Netanyahu u priopćenju kasno sinoć, prenosi Hina.

"Istovremeno, nastavit ćemo se boriti do pobjede", rekao je izraelski premijer. 

Biden o cilju Hamasovog napada

"Cilj Hamasovog napada 7. listopada na Izrael bio je blokirati normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije", rekao je jučer američki predsjednik Joe Biden.

"Jedan od razloga zašto je Hamas krenuo na Izrael...znali su da ću sjesti sa Saudijcima", rekao je Biden. "Znate što? Saudijci su htjeli priznati Izrael", dodao je Biden. 

Jednodnevni egipatski summit u Kairu

Prvi taoci oslobođeni su uoči mirovnog summita danas u Egiptu. Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry rekao je da će se tražiti međunarodni dogovor o potrebi za deeskalacijom sukoba i isporukama humanitarne pomoći pojasu Gaze.

Ne zna se tko će sve prisustvovati na jednodnevnom summit u Kairu, ali je egipatski provladin TV kanal Qahera News izvijestio da će u Kairo doći palestinski, jordanski i talijanski čelnici, kao i šef UN-a Antonio Guterres. 

Sudjelovat će i šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock koja se nada da će susret poslati snažan signal protiv širenja rata. 

Palestinski mediji: Izrael snažno bombardirao Gazu preko noći, napadi i ujutro

Palestinski mediji izvijestili su o snažnom izraelskom bombardiranju Gaze preko noći, što uključuje napad na kuću u Jabaliji na sjeveru Gaze u kojem je poginulo najmanje 19 ljudi.

U izraelskim zračnim napadima rano jutros ubijeno je najmanje osmero Palestinaca i nekoliko desetaka je ranjenih, pišu palestinski mediji. Izraelska vojska nije se još oglasila. 

Jeruzalemska patrijarhija priopćila je da su izraelske snage pogodile crkvu Svetog Porfirija u Gazi gdje su stotine kršćana i muslimana potražile utočište.

UN: Uništena je trećina domova u Gazi

Ured UN-a za humanitarna pitanja naveo je da je uništeno više od 140.000 domova, što je trećina svih domova u Gazi, od kojih 13.000 u potpunosti.

Guterres je jučer obišao kontrolnu točku u Egiptu i pozvao da se pošalje što više kamiona pomoći u Gazu i zatražio da provjere, na kojima Izrael inzistira kako bi spriječio da pomoć stigne Hamasu, budu brze i pragmatične.