Aleksandra Samardžić osvojila osmu europsku medalju

15.11.2016

Najperspektivnija bosanskohercegovačka sportašica Aleksandra Samardžić na Europskom prvenstvu za mlađe seniore (U-23) u judou u Tel Avivu osvojila je brončanu medalju.

Devetnaestogodišnja članica sarajevskog Judo kluba Nippon do odličja u kategoriji do 70 kg došla je pobjedama u tri meča, uz jedan poraz. Na startu turnira kao prva nositeljica bila je slobodna, dok je u 2. kolu i četvrtfinalu svladala predstavnice Turske i Danske.

U polufinalu je poražena od Britanke, dok je u meču za bronzu bila bolja od još jedne britanske natjecateljke. Zlatnu medalju osvojila je Mađarica Szabina Gercsak.

Izbornik judo reprezentacije i predsjednik Judo saveza BiH Branislav Crnogorac na pres-konferenciji je kazao da je bh. judo zabilježio još jedan vrhunski rezultat, te da je Samardžić osvojila svoje osmo europsko odličje na službenim prvenstvima.

- Njen najbolji rezultat je srebrena medalja s Olimpijskih igara mladih u Kini, a rezultat koji je sada napravila u Izraelu samo je potvrda da je ona jedna od najboljih natjecateljki u svijetu u kategoriji do 70 kg. Dokazala je da se može boriti s najkvalitetnijim natjecateljicama - kazao je Crnogorac.

Dodao je da se Aleksandra domogla i velikih seniorskih rezultata, kao što su Grand Slam i Grand Prix na kojim je također bila nositeljica odličja, te u ovom trenutku ne postoji nijedna mlada sportašica koja je s 19 godina uspjela ostvariti ovakve rezultate.

Aleksandra Samardžić je izjavila da je zadovoljna bronzom, ali je istovremeno i razočarana jer je planirala i sjajnije odličje.

- Zadovoljna sam europskom medaljom, ali svi smo se složili da je mogla biti sjajnija jer sam na ovo natjecanje otišla kao prva nositeljica i možda kao jedna od glavnih favoritkinja za zlato. Zbog toga sam istovremeno pomalo i razočarana, ali svakako je i bronzana medalja veliki rezultat - kazala je Samardžić.

Drugi bh. predstavnik na prvenstvu Harun Sadiković u najtežoj kategoriji, više od 100 kg, eliminiran je startu od predstavnika Ukrajine.

U Judo savezu BiH su izrazili nezadovoljstvo odnosom institucija koje su zadužene da prate sport, s obzirom na to da je bh. tim vlastitim sredstvima financirao odlazak na ovo prvenstvo.

- Nedopustivo je da neko s ovakvim rezultatima mora da sam sebi plaća troškove odlaska na EP. Sramno je da nemamo sredstava ni za najbolje sportaše da odu na oficijelna natjecanje - kazao je Crnogorac.

U narednoj sezoni najbolje bh. judiste očekuju nastupi na europskom i svjetskom prvenstvu, a kakve će rezultate ostvariti zavisi da li će imati dostatnu potporu nadležnih da bi mogli nastupiti na ovim natjecanjima.

FENA

loading...