VIDEO  Špago i Martinović pozvali Vladu i sindikate na razgovor

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Šerif Špago pozvao je Vladu HNŽ-a i predstavnike sindikata zdravstvenih radnika da otvore pregovore o tekstu novog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva.

- Pitanje sindikata, razgovora i pregovora je u nadležnosti Vlade HNŽ-a, ali tu nažalost vidimo da i s jedne i s druge strane postoje određena uvjetovanja, odnosno stvari koje ne bi trebale biti u nekom normalnom pregovaračkom postupku. Moj osobni stav je da predstavnici sindikata i poslodavac, odnosno županijska vlada, moraju naći zajednički jezik - izjavio je Špago uoči početka današnje sjednice Skupštine HNŽ-a, prenosi Fena.

Bez obzira na suprotstavljene stavove i sve što se događa, Špago ističe kako će se na kraju morati "sjesti, dogovarati i iznaći najbolje rješenje u skladu sa zakonskim i financijskim mogućnostima Hercegovačko-neretvanske županije".

Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović ustvrdio je kako je to pitanje predugo otvoreno.

- Generalno rečeno, mislim da u ovoj temi ima jako puno šumova koje treba otkloniti i naći kompromisno rješenje kako bi i jedni i drugi, a tu prvenstveno mislim i na sindikate i na poslodavce, bili koliko toliko zadovoljni. S pozicije koju obnašam i s aspekta onoga što Skupština u cijeloj ovoj priči može uraditi, rekao bih da ovo pitanje treba žurno riješiti - poručio je Martinović.

Naglasio je da se građanima treba omogućiti da mogu ostvarivati sve ono što je vezano za zdravstvenu zaštitu.

- Zdravstveni djelatnici učinili su jedan veliki, ogromni doprinos kada je u pitanju pandemija koronavirusa, znamo koliko su se žrtvovali i na tome im beskrajno hvala, ali isto tako moramo vidjeti gdje su naše granice i mogućnosti, odnosno dokle mogu ići određeni financijski zahtjevi i što se konkretno od tih zahtjeva može ispuniti. Po meni je najgora situacija nešto potpisati, reći da su zahtjevi ispunjeni, pa za tri-četiri mjeseca doći u poziciju da za to nema financijskih sredstava i da onda priču vratimo na sam početak - kazao je Martinović.

Dodao je kako je uvjeren da će i skupštinske rasprave, koje će se najvjerojatnije voditi na sljedećoj sjednici, pripomoći da se ovo pitanje stabilizira.

  • Pomoći će također da malo podrobnije razmotrimo cijeli naš zdravstveni sustav u ovoj županiji, koji je po meni glomazan, trom i neefikasan, i mislim da za novce koje ulažemo u njega ne pruža najbolju zdravstvenu zaštitu našim stanovnicima - kazao je Martinović.