PONUDA NA STOLU? Vlada na žurnoj sjednici dogovorila ponudu za zdravstvo, oni kažu - još jedan manevar

PONUDA NA STOLU? Vlada na žurnoj sjednici dogovorila ponudu za zdravstvo, oni kažu - još jedan manevar
hercegovina.info

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije donijela je, na žurnoj telefonskoj sjednici, a na prijedlog ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi, Odluku o ponudi za zaključivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ-a, priopćili su danas.

"Tim prijedlogom Vlada HNŽ-a nudi povećanje visine osobnih dohodaka i drugih prava djelatnicima u zdravstvu, na tragu postotaka i prava koji su zajamčeni važećim kolektivnim ugovorom s liječnicima i stomatolozima, u jednakim omjerima".

"Predmetna ponuda bit će, sukladno proceduri, dostavljena reprezentativnom Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB-a Mostar na očitovanje. Vlada i ovom prigodom poziva reprezentativni sindikat na početak pregovora za pregovaračkim stolom, sukladno Zakonom predviđenoj proceduri, sve s ciljem brzoga i učinkovitog otklanjanja nesuglasica i postizanja obostrano zadovoljavajućega i objektivno provediva dogovora koji će ishoditi potpisivanjem granskoga kolektivnog ugovora", zaključili su u priopćenju. 

U sindikatima vide to vide kao još jedan manevar Gorana Opsenice i Antonija Vuice, identičan onom iz devetog mjeseca prošle godine, te dodaju da je ovo novo okretanje u krug. Pitaju zašto sindikati nisu pozvani na pregovore sukladno potpisanom protokolu o pregovaranju. 

Sindikalisti pred šatorom ispred Vlade HNŽ

"Ovo je ista ponuda kao i prije skoro 3mj, daju postotak a ne koeficijent. Koliko je to u koeficijentu, nitko ne zna. Mi očekujemo da sjednemo prvo za stol i tek ispregovaramo kolektivni ugovor", komentira na Vladino priopćenje predsjednik Sindikata SKB-a Ivica Anić, dodavši da su na oprezu, s obzirom na sve što je Vlada do sada pokazala. Na koncu, kako ističe, svega su par metara od Vlade koja im šalje dopise.

"Mi smo u šatoru i svakog trenutka nas mogu pozvati i mi ćemo se odazvati", istaknuo je. 

Sindikati zdravstva su u generalnom štrajku od 10. prosinca prošle godine, odnosno već mjesec i pol dana. Trenutačno medicinske sestre i tehničari rade za oko 800 maraka.