SLUČAJ O KOJEM SMO RANIJE PISALI Pravomoćna presuda braći Leko iz Širokog Brijega

Nasilje u obitelji Široki Brijeg

Županijsko tužiteljstvo ŽZH u Širokom Brijeg dokazalo je krivnju optuženih Romana Leke i Frane Leke u kaznenom postupku zbog kaznenih djela Nasilje u obitelji, Oštećenje tuđe stvari i Narušavanje nepovredivosti doma, priopćeno je danas iz Tužiteljstva ŽZH. Optužnicu u ovom predmetu zastupao je županijski tužitelj Josip Aničić, a o svemu smo i mi pisali ranije.

"Presudom Općinskog suda u Širokom Brijegu Romano i Frano Leko osuđeni su na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 8 (osam) mjeseci koja se neće izvršiti ako u roku od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci ne učine novo kazneno djelo. Pored toga optuženicima su izrečene i novčane kazne u iznosu od po 2.000,00 KM (dvije tisuće konvertibilnih maraka)", navode iz Tuziteljstva.

"Romano Leko se teretio da je kontinuirano dugi niz godina tijekom trajanja bračne zajednice s M.L. istu fizički, psihički i ekonomski zlostavljao, tako što je razbijao ogledala, uništavao zajedničku imovinu, kontrolirao njezino kretanje i oblačenje, nazivao je pogrdnim imenima, tretirao kao manje vrijednu zbog njezinog spola, uzimao i raspolagao novcem koji je zaradila, kontrolirao njezine financije, zaradu, primanja i potrošnju. Nakon što je istu prethodno istjerao iz obiteljske kuće, 4.8.2022. godine došao je pred vrata stana svoje supruge M.L. u kojem je nastavila živjeti, te uz verbalno vrijeđanje, galamu i psovanje, naizmjenično sa svojim bratom Franom Leko lupao i udarao nogom u ulazna vrata stana na koji način su ih oštetili", dodali su u priopcenju.

"Frano Leko se teretio da je 4.4.2022. godine prisustvujući verbalnom napadu i vrijeđanju M.L. od strane Romana Leke u prisustvu njihove maloljetne djece, uhvatio M.L. za ruku i nasilno izvukao iz obiteljske kuće i odvukao niz stepenice, a potom 4.8.2022. godine bez dopuštenja da uđe u tuđi stan, neovlašteno i nasilno uz savladavanje otpora M.L., onemogućavajući je da zatvori vrata koja je u jednom trenutku otvorila, prodro u njezin stan, te se na izričit zahtjev da iziđe iz njezinog stana oglušio", ističe se u priopćenju.

"Istom presudom optuženi Romano Leko oslobođen je od optužbe da bi počinio kazneno djelo Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika".

"Presudu je potvrdio Županijski sud u Širokom Brijegu 16.11.2022. godine čime je ona postala pravomoćna i protiv iste nije dozvoljena žalba", priopćila je viša stručna suradnica za odnose s javnošću Tužiteljstva ŽZH Petrunjela Matijević.