VIDEO  MUČAN PREDMET NA SUDU U ŠIROKOM Poduzetnik u pola noći provalio u stan bivše supruge, u pohod poveo brata i malodobnu kćer, pa mu sad sude

Široki Brijeg, poduzetnik, provala u stan
Screenshot

Na Općinskom sudu u Širokom Brijegu u tijeku je pretres u kaznenom predmetu protiv širokobriješkog poduzetnika (R.L) i njegova brata (F.L), a zbog napada na bivšu suprugu poduzetnika koji se odigrao 4. kolovoza prošle godine. Oni su u sitnim noćnim satima nagrnuli na stan poduzetnikove bivše supruge, a sa sobom su poveli i malodobnu osobu, kćerku poduzetnika i bivše supruge. 

Glavna rasprava u ovom predmetu počela je 24. studenog, jučer su saslušavani svjedoci, a nastavlja se pred Božić, preciznije 21. prosinca.

“Po Optužnici Županijskog tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke Široki Brijeg, optužnicom se optuženima se stavlja na teret – poduzetniku da je počinio kazneno djelo nasilje u obitelji, potom kazneno djelo zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika, potom kazneno djelo oštećenje tuđe stvari, a njegovu bratu da je pod točkom 1 optužnice počinio kazneno djelo nasilje u obitelji, kazneno djelo narušavanje nepovredivosti doma, kazneno djelo oštećenje tuđe stvari”, potvrdili su za Hercegovina.info iz Tužiteljstva ZHŽ-a dodavši da u ovoj fazi postupka nisu u mogućnosti dati više informacija.  

Kaznenu prijavu protiv poduzetnika i njegova brata podnijela je bivša supruga, navodeći u prijavi da su bračni i interpersonalni odnosi nje i prijavljenog narušeni do mjere da je sustavno izložena agresivnom ponašanju prijavljenog kojim joj se vrijeđa dostojanstvo konstantnim verbalnim napadima, vrijeđanjem, psovanjem, a što je za nju najbolnije ucjenama oko viđanja zajedničke djece, saznaje Hercegovina.info. Problemi nastupaju nakon što poduzetnikova supruga odlučuje istupiti iz bračne zajednice, koja po njezinim tvrdnjama nikada nije bila dobra i da je u braku bila izložena nasilju, kao i da se nalazila u stanju stalne financijske ovisnosti, i pronalazi novog partnera, što ne krije. Poduzetnik pak loš odnos s bivšom suprugom nije u stanju razdvojiti od njezina prava da viđa vlastitu djecu, a što je u interesu djece.

Njegov odvjetnik šuti na naš pismeni upit o fizičkom napadu, provalu u stan bivše supruge, kao i na upit zašto u takve radnje uvlači malodobno dijete.

Sadržaj se učitava...

Poduzetnik ima i zaštitnu mjeru prilaska bivšoj supruzi na 50 metara, koju je mu je nakon napada izrekao Sud u Širokom Brijegu. Kolateralna žrtva svega su djeca, koju majka ne viđa unatoč rješenju Centra za socijalni rad Široki Brijeg, a koja svjedoče očevim i stričevim napadima na majku.

Upitani o neviđanju majke i djece, a što upravo oni moraju osigurati iz Centra za socijalni rad Široki Brijeg nisu precizno odgovorili.

Majka je pred Općinskim sudom u Širokom Brijegu 29.12.2020. godine pokrenula i postupak ovrhe radi održavanja osobnih odnosa i neposrednih.kontakata s malodobnom djecom budući da kontakte s djecom ne ostvaruje još od 27.02.2020.godine kada je u kasnim noćnim satima od strane bivšeg supružnika „izbačena“ iz obiteljske kuće u odjeći za spavanje i bez najnužnijih osobnih stvari. Prethodno pokretanju ovršnog postupka majka je pokušala zaštitu svojih i prava njezine djece ostvariti putem Centra za socijalni rad, međutim, bez uspjeha.

U ovršnom postupku ročište je zakazano za dan 17.12.2021.godine, i to nakon što je Županijski sud u Širokom Brijegu usvojio žalbu majke na Rješenje prvostupanjskog suda od 15.07.2021. godine kojim je prijedlog za ovrhu odbijen kao neosnovan. Županijski sud je odluku Općinskog suda Široki Brijeg, zasnovanu  na Izvještaju Centra za socijalni rad koji se i u ovom postupku drži krajnje inertno kada je u pitanju ostvarenja prava malodobne djece na redovno održavanje osobnih odnosa i neposrednih kontakata s majkom, ocijenio nezakonitom te je istu ukinuo uz uputu Općinskom sudu u Širokom Brijegu da u ponovljenom postupku na potpun i pravilan način utvrdi činjenično stanje i donese odluku koja će osigurati ostvarenje najboljeg interesa i zakonskih prava malodobne djece. To uključuje i provođenje psihološkog vještačenja djece i roditelja, koje vještačenje je Općinski sud odbio bez utemeljenog razloga, kako je to utvrdio Županijski sud u Širokom Brijegu.  

Na upit zašto majka od veljače 2020. godine nema mogućnost vidjeti svoju malodobnu djecu, je li točno da je najstarije dijete zajedno s ocem i stricem u sitnim noćnim satima u kolovozu prošle godine svjedočilo fizičkim nasrtajima na majku, te što su po tom pitanju poduzeli da zaštitite psihofizičko zdravlje djeteta u Centru za socijalni rad se pozivaju na niz zakona i konvencija o pravima djeteta.

“Poštujući pravo obitelji, a prvenstveno pravo djece na zaštitu, a ponašajući se u skladu s čl. 9. te čl. 24. st. 2. Zakona o zaštiti osobnih podataka ("Sl. glasnik FBiH" br. 49/06, 76/11 i 89/11), čl. 5. i 9. Zakona o slobodnom pristupu informacijama u FBiH ("Sl.novine FBiH" br. 32/01 i 48/11), čl. 3. Konvencije o pravima djeteta, zatim čl. 5. i 150. Obiteljskog zakona FBiH ("Sl.novine FBiH" 35/05) i čl. 90. Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i obitelji s djecom ("Narodne novine ŽZH", br. 16/01 i 9/05), Centar za socijalni rad Široki Brijeg je poduzimao sve radnje u svrhu zaštite prava i interesa malodobne ddjece, te bi svako pojedinačno odgovaranje na vaše upite i iznošenje informacija koje su izravno vezane za njihova prava i interese bilo upravo protivno njihovoj zaštiti”, kazali sui z Centra za socijalni rad Široki Brijeg. A koliko su djeca u ovoj obitelji zapravo nezaštićena i oštećena uslijed odnosa oca i majke najzornije pokazuje video napada na majku, kojem su i osobno svjedočila (snimak je digitalno obrađen zbog zaštite identiteta i privatnosti malodobnog djeteta).

Zašto Centar za socijalni rad Široki Brijeg ne poduzima nikakve dodatne aktivnosti u interesu malodobne djece, premda je upoznat s događanjima koja su prikazana na video snimku i zbog čega Općinski sud u Širokom Brijegu u izvršnom postupku neće da provede pravomoćnu presudu koju je donio upravo isti taj Općinski sud u Širokom Brijegu, ostaje za vidjeti, a što ćemo svakako pratiti.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.